Politika

VUKOVIĆ : Skupština spala na Radnu grupu

Poslanik Demokratske partije socijlista (DPS) Miodrag Vuković kaže da sada umjesto parlamenta funkcioniše Radna grupa o parlamentarnom dijalogu i odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima, o kojima bi trebala da odlučuje Skupština.
VUKOVIĆ : Skupština spala na Radnu grupu
Portal AnalitikaIzvor

"U projekcijama Ranka Krivokapića najvažnija državna pitanja mogu da sačekaju jer, po njemu, Radna grupa ima prioritet. Mi ne znamo kako je konstituisana Radna grupa, ko je čini, po kojim kriterijumima i odakle pravo tim ljudima, na osnovu kojih dokumenata, da odlučuju o najvažnijim pitanjima. Sada se ne sastaju ni radna tijela parlamenta. Sve ono što je uobičajeno ne funkcioniše, ali ono što je 'trupilo' u naš politički život funkcioniše i ne smije biti o njemu ni pitano. Zašto, kada i do kada će raspravljati Radna grupa? To niko ne zna", kaže Vuković za Dnevne novine.

On smatra da je cilj suspenzija parlamentarne demokratije i da su, zbog toga, u Crnoj Gori na sceni neke politički apsurdne situacije.

"Suspendovana je Skupština, a neko želi da ona ne funkcioniše i da ostane po strani da sačeka, ako uopšte oni koji su projektovali i planirali Radnu grupu na nju računaju. Kreatori Radne grupe, u kojoj je vlast u manjini, u njoj vide spas za svoj politički život i nameću nam je kao rješenje za postojeće i nepostojeće i izmišljene probleme", kaže Vuković i dodaje da kada se suspenduje parlament, oduzima se pravo poslanicima da razgovaraju o pitanjima o kojima sada govori Radna grupa.

Vuković navodi da koalicioni partner DPS-a, Socijaldemokratska partija, nije prethodnih godina bila partija bez portfelja i bez jasno određenih prava i privilegija.

"Naprotiv! A sada su lajt motiv rada Radne grupe 'pokradeni izbori'. Ta formulacija je besmislena i istovremeno obesmišljava retoriku nekih koji se njome pokrivaju i koji na njoj grade svoje buduće poteze. Ispada da su svi izbori od 1990. godine do danas pokradeni. A protiv toga izgleda nema ništa ni SDP, partija koja je na tim izborima učestvovala na listi sa DPS i to uvijek. Partija koja je na osnovu tih izbora dobijala ministarska mjesta i najvažnije funkcije u ovoj državi. Da nije tužno, bilo bi smiješno jer su uvijek imali 20 odsto vlasti, a kontrolisali su 40 odsto budžeta. Oni sada neće da kažu da su i oni proizvod tih izbora. Trebalo bi, barem, da osjećaju moralnu odgovornost da ne učestvuju u toj farsi o novom početku”, kaže Vuković.

rtcg.me

Portal Analitika