Protokol

Brigadni general Martin Gembl u posjeti Ministarstvu odbrane

Komandant 160. Pješadijske brigade Oružanih snaga Velike Britanije, brigadni general Martin Gembl sa delegacijom, boravio je danas u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore, u cilju sagledavanja potreba i mogućnosti produbljivanja saradnje sa Vojskom Crne Gore.
Brigadni general Martin Gembl u posjeti Ministarstvu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Gembl je posjetio Centar za obuku Vojske Crne Gore u Danilovgradu, gdje se sastao sa komandantom Centra, pukovnikom Željkom Žegarcem. Tom prilikom, prezentovan je informativni brifing, prilikom kojeg su predstavnici Centra za obuku upoznali britansku delegaciju sa infrastrukturnim i drugim kapacitetima Centra, kao i tekućim i glavnim aktivnostima koje ih očekuju u narednom periodu.

General Gembl sastao se i sa zamjenikom načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Rajkom Pešićem, v.d. načelnika Odjeljenja za planiranje i razvoj, kapetanom fregate Darkom Knežićem i načelnikom Odjeljenja za operacije i obuku, pukovnikom Svetozarom Brajkovićem. Tokom razgovora, glavne teme bile su saradnja  Vojske Crne Gore sa Oružanim snagama Velike Britanije nakon upućivanja pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO, zajedničko učešće na vojnim vježbama i ostale vojno-vojne aktivnosti.

Gosta iz Velike Britanije primio je i koordinator Direkcije za međunarodnu saradnju i Direkciju za NATO i EU, pukovnik Zoran Bošković. Tom prilikom, bilo je riječi o konkretnim oblicima dalje bilateralne saradnje, kao i o budućoj podršci britanske strane regionalnim projektima.

U britanskoj delegaciji su bili i potpukovnik Graham Šenon (Graham Shannon), major Stu Lorens (Stu Lawrence), izaslanik odbrane, pukovnik Simon Ficdžibon (Simon Fitzgibbon) i asistent izaslanika odbrane, Mirko Pohulek.

Portal Analitika