Društvo

Ministarka Vlahović razgovarala sa predstavnicima Svjetske banke

Predstavnici delegacije Svjetske banke susreli su se danas sa ministarkom prof. dr Sanjom Vlahović i njenim saradnicima, kako bi nastavili dijaloga sa predstavnicima Vlade i drugih relevantnih partnera na temu prioriteta koji treba da budu obuhvaćeni Okvirom partnerstva između Svjetske Banke i Crne Gore za predstojeći petogodišnji period.
Ministarka Vlahović razgovarala sa predstavnicima Svjetske banke
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju Svjetske Banke čine: Tatiana Proskurjakova,  šefica Kancelarije SB za Crnu Goru, Karla Pitalis, viša službenica SB za Crnu Goru i vođa tima za izradu Okvira partnerstva, Dragana Varezić, programska asistentkinja; Roberta Male-Baset, viša službenica SB za obrazovanje, Cristian Aedo, menadžer prakse (obrazovanje) u SB i Havijer Suarez, ekonomista Svjetske Banke.  Sastanku su ispred Ministarstva nauke, pored ministarke, prisustvovali i mr Darko Petrušić, pomoćnik ministarke nauke i direktor HERIC projekta, kao i Saša Ivanović, menadžer ovog projekta za komponentu NAUKA.

„Tema sastanka bio je nastavak saradnje Svjetske Banke i Ministarstva nauke, posebno imajući u vidu da Ministarstvo nauke zajedno sa Ministarstvom prosvjete još od 2012. godine realizuje projekat Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost HERIC/INVO,  čiji cilj jeste podizanje kvaliteta visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori, a koji se finansira iz kredita SB. Na samom početku tim Svjetske Banke izrazio je izuzetno zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom realizacije HERIC/INVO projekta, komponenti koje se odnose na resor nauke, a kroz koje je finansiran prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori BIO-ICT, u iznosu od 3,4 miliona eura, dodijeljeno osam kolaborativnih grantova u vrijednosti od 2,6 miliona eura i realizovan projekat Nacionalnih stipendija za izvrsnost putem kojih je Crna Gora u 2015. godini na prestižne naučne institucije širom svijeta poslala 25 doktoranata i četiri postdoktoranta“, stoji u saopštenju Portala Analitika.  

Kako se dalje navodi ministarka Vlahović zahvalila se timu Svjetske Banke na izuzetnoj podršci i razumijevanju koje su pružili timu Ministrstva nauke u realizaciji svih projekata do sada.

„Ona je istakla da se INVO projektom realizovao jedan izuzetno važan ciklus za crnogorsku nauku i da nastavak te saradnje treba u neku ruku da znači i nadgradnju dosadašnjih aktivnosti. U tom smislu želja resora nauke jeste da se napravi veći zaokret istraživanja i inovacija ka ekonomiji i privredi i napravi veća sinergija među tim oblastima. U tom smislu Ministarstvo nauke dalo je niz konkretnih aktivnosti koje bi mogle da budu obuhvaćene Okvirom partnerstva između SB i Crne Gore za ciklus 2016-2020“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika