Fudbal

TUMBAKOVIĆ: Ne plašim se izazova, imam dodatni motiv da napravim rezultat

Novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, Ljubiša Tumbaković, predstavljen je u prostorijama FSCG, pred brojnim predstavnicima medija. U obraćanju novinarima, Tumbaković je istakao da se ne plaši izazova i da velikim optimizmom gleda naprijed.
TUMBAKOVIĆ: Ne plašim se izazova, imam dodatni motiv da napravim rezultat
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tumbaković je na zvaničnoj promociji kazao da imenovanje za selektora smatra velikom obavezom i još većom odgovornošću.

- Svjesno sam preuzeo i jedno i drugo. Sve ono što se dešavalo u mojoj karijeri bila mi je preporuka. Iskustvo, dugogodišnji rad može da se sublimira u uspješnu karijeru koja može da se projektuje i u vidu selektorskog posla. Znam da su zahtjevi uvijek veliki, pa bilo da se radi o grupi koja ima možda kvalitetniji sastav nego što ga ima Crna Gora. Ali, uvijek sam vjerovao u nešto što radim - kazao je Tumbaković.

On je ponovio da su zahtjevi veliki, ali da je uvijek vjerovao u to što radi.

- Ne plašim se izazova, sa velikim optimizmom gledam u ono što treba da dođe. Međutim, to je posao koji zahtijeva jedan ambijent koji je zatvoren, sa svim elementima koji to mogu da isprate. Tu mislim da trener ili selektor, kao pojedinac, sa svim svojim zanjem i iskustvom ne može sam da donese rezultat. To je projekat koji je na nivou nacionalnog, u koji moraju da se uključe sve strukture, kako bi eventualno podigli nivo kvaliteta crnogorskog fudbala i približili ga nekom evropskom. To je posao koji zahtijeva veliko strpljenje svih nas. Sigurno nam je potrebna velika medijska podrška, da napravimo jedan ambijent, jednu atmosferu koja prije svega treba da podigne nivo rezultata u odnosu na ovo što smo imali do sada. Ja sam svakom poslu prilazio maksimalno profesionalno - kazao je Tumbaković.

On je naglasio da ima puno želje i energije da se iskaže i kao selektor.

- Imam dodatni motiv da napravim rezultat. Uvijek sam tražio i želio da u ekipi imam igrače koji su sa ovih prostora i jednstavno to je bila preporuka za pozitivan rezultat. Nije slučajno što je, dok sam bio trener u Partizanu, procentualno dobar dio ekipe pokrivali igrači sa crnogorskog područja, Peđa Mijatović, Brnović i Čakar, Trenevski, Dejan Vukićević, Saveljić - rekao je Tumbaković.

Smatra i da u crnogorskom fudbalu ima potencijala, ali da bi on trebao da se podigne na viši nivo.

- Prisutan je taj odliv mladih igrača. Ne igraju oni standardno u svojim ekipama i to može da bude veliki problem. Međutim, i to ima nešto svoje, jer je ipak i tamo gdje su možda kvalitetnije u odnosu na ligu koja se igra ovdje. Potrebno je da napravimo jednu atmosferu, jedan ambijent koji je krajnje pozitivan i definitivno zajedničkim snagama da pokušamo da napravimo nešto što ovog momenta je Crnoj Gori potrebno - kazao je novi selektor.  

Trofejni stručnjak nije želio da komentariše domete crnogorske reprezentacije u narednom kvalifikacionom ciklusu, navodeći da će to saopštiti tek nakon detaljnije analize.

- Ružno bi bilo reći da ne postoji šansa. Uvijek se nadam, želimo dobar rezultat, ali za njega je potrebno vrijeme, strpljenje i podrška svih ljudi ovdje koji su pozitivno zainteresovani za neki rezultat. Pratio sam reprezentaciju, ali nedovoljno da bi dao neko stručno mišljenje, ali sasvim dovoljno da poznajem sve što se dešava na ovim prostorima. Tako da, pogledaću sve materijale. Imamo sasvim dovoljno vremena i do prve kontrolne utakmice a i do prve kvalifikacione utakmice - poručio je Tumbaković.

On je naglasio da se nije čuo sa bivšim selektorom Brnovićem, ali da će se brzo vidjeti.

ljt20

- Bio je igrač kod mene dvije godine, postali smo prijatelji. Ima pozitivnu trenersku komponentu, to što više nije selektor ne treba da znači da neće biti dobar i uspješan trener - rekao je Tumbaković.

Istakao je i da je selektorski posao drugačiji od svakodnevnog trenerskog posla.

- Procjena vrijednosti, koji su to igrači i taj psihološki momenat, odnosno motivacija pred utakmicu je mnogo bitna. Zbog posla, zbog tog profesionalnog odnosa koji imam, moraće da se poradi puno i na tom momentu - rekao je on i dodao da još uvijek nije odlučio ko će mu biti najbliži saradnici u stručnom štabu.

Tumbaković je juče jednoglasnom odlukom Izrvšnog odbora, imenovan za novog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore. Na toj funkciji naslijedio je Branka Brnovića, kome je krajem prošle godine istekao ugovor. On je četvrti crnogorski selektor, nakon Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara i Brnovića. Na klupi crnogorske reprezentacije debitovaće 24. marta protiv Grčke. Crnogorske fudbalere pet dana kasnije očekuje i duel sa Bjelorusijom u Podgorici.

fscg20

Novi trener je reputaciju stekao u Partizanu, koji je sa velikim uspjehom vodio od 1992. do 1999. godine, a potom i od 2000. do 2002. godine. Bio je trener i atinskog AEK-a, a vodio je i Al Nasr iz Saudijske Arabije, kineski Šendong Luneng, iranski Stil Azin i kineski Vuhan Zal. Obavljao je i funkcije potpredsjednika i sportskog direktora Partizana.

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, kazao je na današnjem presu da je Izvršni odbor FSCG procijenio da je Tumbaković trenutno najbolji kandidat za selektora.

- Odlučili smo se za Tumbakovića i sa njim smo potpisali ugovor do 31. decembra 2017. godine, uz mogućnost, da ukoliko se izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, bude produžen do kraja šampionata - podvukao je Savićević.

A.P.

Portal Analitika