Društvo

CEROVIĆ: Zbog čega da nas neki ne negiraju kad im dio našeg stanovništva to odobrava

Kao što je Njegoš tvorac naše nacionalne Biblije u devetnaestom vijeku, tako je i Lalić sinteza crnogorskog nacionalnog iskustva u dvadesetom stoljeću. Samo je Lalić, još sedamdesetih godina prošlog vijeka, mogao smjelo otvoriti Pandorinu kutiju jako dramatičnih srpskocrnogorskih odnosa od Načertanija naovamo, rekao je u intervjuu za “Prosvetni rad” književnik i publicista Rajko Cerović.
CEROVIĆ: Zbog čega da nas neki ne negiraju kad im dio našeg stanovništva to odobrava
Portal AnalitikaIzvor

On je postavio pitanje zašto da nas ne negiraju kad im je to omogućeno.

- Zbog čega da nas neki ne negiraju kad im ne mali dio našeg stanovništva to odobrava, jer mu je komfornije. Ne mora više da čita i zamara mozak, lakše mu je da gudi ono što mu je nekada servirano u  školi, a bogme i na fakultetu – rekao je Cerović.

On je kazao da nacija koja ima Njegoša ne može svoju baštinu nazvati svojom.

- Nacija koja ima Njegoša kao stvaralačku sintezu cjelokupnog nacionalnog iskustva, da ne govorimo o naciji koja je imala prvu ćirilsku štampariju u južnom slovenstvu, ili u doba baroka cvjetajuću kulturu u Boki, odnosno dijelu vlastite teritorije, koja baštini najobimniji književni spis u južnom slovenstvu nastao još u dvanaestom vijeku pod nazivom Kraljevstvo Slovena, ili Ljetopis popa Dukljanina, ili opet narod na čijem čelu je više od dva vijeka stajala dinastija čiji su suvereni bili pisci, mislioci i nacionalni stratezi – zar takav narod, nacija, etnikum, kako hoćete, da ne smije svoju književnu baštinu nazvati vlastitim imenom? Istina, ne može se baš reći da crnogorska istorija, primjera radi, nije u školi proučavana, ali ne kao nacionalna nego regionalna, dakle kao dio, prirepak istorije ili pak književnosti drugog naroda – poručio je Cerović.

Portal Analitika