Društvo

Radulović: Patriotizam čuva državu

Besmisleno je očekivati da malobrojni narod i jedna vrlo specifična i osobena kultura mogu sebe zaštititi ukoliko nemaju jasnu patriotsku platformu unutar institucija sistema, smatra predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.
Radulović: Patriotizam čuva državu
Portal AnalitikaIzvor

To znači, kaže on, da je potrebno, pogotovo srednji sloj javne administracije ili vlasti, da jasno pokaže da je svjestan svoje odgovornosti i obaveza.

- Crna Gora identitet, kulturu, istoriju može zaštititi u prvom redu patriotskim odnosom institucija koje su dužne da vode računa o vrijednostima koje definišu i reprezentuju državu i njenu osobenost. U Crnoj Gori preplijeću se razne kulture i to je naše bogatstvo. Te različitosti nas neprekidno upućuju jedne na druge i usmjeravaju da u drugome tražimo saveznika i sagovornika za niz znacajnih i bitnih stvari vezanih za našu domovinu. Zbog svega toga neophodno je da institucije države počnu da pokazuju elementarni patriotizam, kako administrativni vrh tako i srednji sloj administracije – naglašava naš sagovornik, uz opasku da je doprinos očuvanju nacionalnog, kulturnog, istorijskog identiteta Crne Gore i na političkim partijama.

Koliko god, međutim, učinili na svim tim nivoima, smatra on, ako kroz obrazovanje, obrazovne planove i programe na pravi način ne zaštitimo i ne predstavimo identitetske vrijednosti, od istorije do kulture, sve će ostati uzalud.

- Prosvjeta u Crnoj Gori jeste tema koja zahtijeva ozbiljnu analizu. Mi u Matici namjeravamo u perspektivi organizovati skup na kojem ćemo tematizovati način na koji se crnogorska istorija, kultura, književnost i sve ostale identitetske vrijednosti tretiraju u prosvjetnim planovima i programima, ali i ulogu nastavnika u tome. Napravljen je niz planova i programa za nove predmete u kojima je dijelom akcenat stavljen na identitetske teme, ali jedno je kada se sve to napiše, a drugo je kada dođe do realizacije u nastavnom procesu – kaže Radulović.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika