Svijet

Putin pozvao Jevreje da se vrate u Rusiju

Jevreji koji se zbog antisemitizma osjećaju nesigurno u ostalim evropskim zemljama mogu da dođu u Rusiju, izjavio je uski predsjednik Vladimir Putin.
Putin pozvao Jevreje da se vrate u Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

- Mogu da dođu kod nas. Napustili su Sovjetski Savez. Neka se vrate - rekao je Putin čelniku Evropskog jevrejskog kongresa Vječeslavu Mošeu Kantoru na sastanku u Moskvi.

Kantor, rođeni Moskovljanin, kazao je da će s Kongresom, na čijem je čelu skoro deceniju, razgovarati o Putinovu prijedlogu.

Prvi čovjek krovne jevrejske organizacije u Evropi potvrdio je Putinu da je antisemitizam na kontinentu u usponu te da "Jevreji bježe iz nekada prosperitetne Evrope". Prema njegovim riječima, Jevreji su suočeni s najgorim uslovima u Evropi od Drugog svjetskog rata.

- Vidio sam izvještaje da se ljudi boje da nose jarmulku u javnosti. Pokušavaju da sakriju svoju etničku pripadnost - dodao je Putin.

Jevrejska zajednica u Marseju danas je, nakon nedavnog napada na jevrejskog učitelja, svojim članovima savjetovala da se suzdrže od nošenja jarmulke, tradicionalne kapice koju ortodoksni Jevreji nose u javnosti, a ostali prilikom molitvi. Na Jevreja s jarmulkom mačetom je nasrnuo 15-godišnji mladić, a francuski tužilac Bris Roben je izjavio da sve ukazuje da se radi o namjernoj, antisemitskoj agresiji, te da je učitelj bio napadnut zbog svog vjerskog izgleda. Mladić je kazao da je to učinio u ime Islamske države.

Napadi muslimana na Jevreje zabilježeni su u Marseju i tokom novembra.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika