Društvo

Svjetska banka predstavila Sistemsku dijagnostiku obrazovanja u Crnoj Gori

Predstavnici Ministarstva prosvjete sastali su se danas sa predstavnicima Svjetske banke i sa njima razgovarali o dosadašnjoj saradnji u oblasti visokog obrazovanja, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti srednjeg obrazovanja, sa akcentom na srednje stručno obrazovanje.
Svjetska banka predstavila Sistemsku dijagnostiku obrazovanja u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je održan povodom prezentacije Sistemske dijagnostike Crne Gore koju su obavili stručnjaci Svjetske banke i koji su na osnovu te analize predstavili polja moguće saradnje u cilju poboljšanja stanja u svim relevantnim oblastima razvoja zemlje, uključujući i obrazovanje.

Vođa tima segmenta za ljudski razvoj zapadnog Balkana i srednje Azije pri Svjetskoj banci, Timoti Džonston, izrazio je zadovoljstvo napretkom Projekta "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost - HERIC", koji relaizuju Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete uz podršku Svjetske banke, a koji predstavlja dio sveobuhvatnog okvira strategija Vlade Crne Gore za evropske integracije u naučnim oblastima i oblastima nauke i istraživanja i, takođe, njene strategije za visoko obrazovanje. 

- On je rakao da projekat HERIC nudi rješenja za mnoge slabe tačke obrazovnog sistema u dijelu visokog obrazovanja. Takođe, pohvalio je napredak kada je u pitanju PISA testiranje. Sagovornicu su razgovarali o problemu neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada, pri čemu su predstavnici Ministarstva istakli da je jedan od ključnih ciljeva reforme obrazovanja stvaranje uslova za kvalitetno sticanje znanja, vještina i kompetencija koje će omogućiti veću mobilnost i konkurentnost na tržištu rada, a i odgovoriti njegovim potrebama - navodi se u saopštenju iz Ministarstva prosvjete.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović predstavila je Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, čiji je cilj usmjeren na pružanje podrške visokoškolcima u sticanju odgovarajućih praktičnih znanja, koja bi im omogućila veću konkurentnost na tržištu rada, s jedne strane, kao i animiranje privatnog sektora za zapošljavanje što većeg broja mladih ljudi i otvaranje novih radnih mjesta, s druge strane. Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić istakao je da je prioritet Ministarstva unaprijeđenje stručnog obrazovanja, na čemu se radi i podizanje svijesti građana o značaju ovog vida obrazovanja. On je istakao da bi pomoć Svjetske banke u realizaciji aktivnosti bila od velikog značaja.

Portal Analitika