Društvo

Bez kvoruma za glasanje o TQ Plazi u Budvi

Zbog nedostatka kvoruma u budvanskoj Skupštini nije se glasalo o stavljanju van snage Aneksa ugovora o gradnji TQ Plaze. Optužbi, međutim, danas nije falilo. Opozicija krivi odbornike vladajuće koalicije zbog štetnih ugovora, dok iz DPS-a poručuju da osjećaju moralnu odgovornost, iako su u tom trenutku, kako su rekli, mislili da rade u korist Opštine.
Bez kvoruma za glasanje o TQ Plazi u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

O jednoj se tački raspravljalo danas na sjednici SO Budva - stavljanje van snage Odluke o Aneksu IV ugovora između Opštine i kompanije Trade Unique o izgradnji poslovno-stambenog objekta TQ Plaza. Tako bi se stvorile formalno-pravne pretpostavke da Trade Unique i Mirko Latinović potpišu Sporazume o priznanju krivice a potom nadoknadi štetu 19,5 miliona eura opštini Budva tačnije, Opštini bi bilo prenijeto u vlasništvo 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora.

Specijalni tužilac nije bio na današnjoj sjednici kako je to tražila SNP. Predsjednik SO Boro Lazović iz DPS-a nije ga ni zvao. Objasnio je da nema takvu ingerenciju. “Tužilaštvo će zvati one koje smatra da treba da zove”, navodi Lazović.

Krsto Rađenović iz SNP vjeruje da je tužiocu danas bilo mjesto na sjednici budvanske skupštine jer su njeni poslanici prije godinu ipo glasali za tu odluku. “To je kriminalna odluka. Mislim da je red da ovdje bude predstavnik Tužilaštva i da vidi kako radi ova organizacija”, kazao je Rađenović.

Nezavisni odbornik Mijomir Pejović ističe da je opozicija ranije ukazivala na kriminalne radnje.  “Da ste nam vjerovali, ne biste sada došli u situaciju da se 'posipate pepelom'. Mislim da je vrijeme da shvatite (odbornici DPS-a) da ste svih ovih godina bili instrumentalizovani i izmanipulisani da dižete ruke. Ubuduće, vodite računa o onome što vam se servira kao dnevni red”, dodao je Pejović.

Krsto Rađenović prozvao je predsjednika Opštine Srđu Popovića koji je u vrijeme usvajanja ugovora i aneksa bio odbornik.  “Glasali ste za krađu. Da imate moralni kodeks, danas biste podnijeli ostavku”, rekao je Rađenović, a onda prozvao i ostale iz DPS-a: “2/3 vas je u Spužu. Vidite li što se uradili od ovg grada? Gdje god ste krampom zakopali, tu je milion, dva eura završilo u nečiji džep”.

Gojko Ljubanović iz DPS-a, kazao je das u zakonodavna, a ne izvršna vlast. “Trebalo je još da kažete: dođite tužioce Katniću sa policijom i pohapsite sve odbornike DPS-a i one koji su glasali za to odluku. To nije korektno. Nijesmo mi dužni da znamo i pravo i ekonomiju i sve ostalo. Glasamo za ono što nam pripreme stručne službe i za ono što se predloži”, dodao je Ljubanović.

U DPS-u kažu da su mislili da rade u korist Budve i njenih građana.

Boro Lazović istakao je da “svaki odbornik DPS-a bez pozivanja na imunitet osjeća bar neki promil (moralne) odgovornosti za to što se desilo”.

Aneksom 4 predviđena je fiducija. Objašnjena radi, fiducijarna svojina je pravo svojine fiducijara da upotrebljava, na načina naznačen u ugovoru, predmet koji je objekat prava svojine, i da nakon ispunjenja cilja fiducijarne svojine saugovaraču - fiducijantu stvar ponovo vrati.

Opozicija i SDP vjeruju da će bi se ukidanjem Aneksa 4 napravila još veća šteta jer je, napominju, fiducija jedini način da Budva naplati ono što joj je oduzeto krivičnom radnjom. 

Radovan Radulović iz SDP-a objašnjava da su Trade Unique i Tužilaštvo tražili da se fiducija skine kako bi imovina kasnije bila prenijeta na Opštinu. “Konačnu riječ o sporazumu daće sud”, dodaje Radulović.

“Što ako sud to ne usvoji a mi donesemo odluku i skinemo fiduciju, jedino obezbjeđenje?”, pita se Radulović i sugeriše da se ne bi trebalo žuriti sa donošenjem odluke. U junu ističe rok Trade Unigue i tad bi se fiducija aktivirala, objašnjava Radulović.

Lazović vjeruje da će sve proći kako treba, u korist Budve. 

Nakon dvosatne rasprave, kad je došlo vrijeme za glasanje, u Sali nije bilo kvoruma. Kako je saopštio Lazović, prisutni su bili samo članovi DPS-a i njihovih koalicionih partnera iz “Prave Budve”. Datum glasanja nije određen. (Antena M)

Portal Analitika