Zanimljivosti

Sve veći broj pasa u depresiji jer ih vlasnici dugo ostavljaju same u kući

Jedan od četiri psa je u depresiji jer su usamljeni, tvrdi se u novoj studiji koju je uradilo veterinarsko udruženje PDSA.
Sve veći broj pasa u depresiji jer ih vlasnici dugo ostavljaju same u kući
Portal AnalitikaIzvor

Više od 2,3 miliona pasa bude ostavljeno samo na pet ili više sati, uprkos savjetima da limit bude četiri sata, otkrili su istraživači. Otkriveno je i da 465.000 pasa nikada nije izvedeno u šetnju, što može uzrokovati mentalne probleme.
Veterinari kažu kako je ključno za zdravlje da psi šetaju i susreću se s drugim psima jer su društvene životinje. 

"Ovo su zabrinjavajuća otkrića i činjenica da ljudi smatraju prihvatljivim ostaviti psa na toliko dug period je zabrinjavajuća. Usamljeni i frustrirani psi će vjerovatno pokazati nezadovoljstvo neželjenim ponašanjem i više od 50 veterinara u Velikoj Britaniji izjavilo je u izvještajima kako je povećan broj uspavljivanja pasa zbog društveno neprihvatljivog ponašanja u posljednje dvije godine", rekla je Vicki Larkham-Jones, veterinarka iz PDSA organizacije.

Samoća može dovesti do destruktivnog ponašanja psa, do anksioznosti i frustracije, kao i kod čovjeka. Čak 28 posto vlasnika pasa izjavilo je kako smatraju da je sasvim normalno ostaviti psa samog u kući na šest do 10 sati. Veterinari tvrde kako mnogi vlasnici pasa prave hektičan život ljubimcima i pružaju im samo osnovne potrebe, što je neprihvatljivo. 

"PDSA apeluje na vlasnike ljubimaca da reorganizuju svoj raspored i posvete im prijeko potrebnu pažnju, te da budu sigurni da im pružaju njegu na onom nivou na kojem zaslužuju kako bi bili sretni i zdravi", kazala je Larkham-Jones.

klix.ba

Portal Analitika