Zabava

Grupe namirnica koje "čine čuda" za seksualni život

Oko polovina sredovječnih muškaraca pati od erektilne disfunkcije. Rješenje problema, međutim, ne mora uvijek da bude mala plava pilula.
Grupe namirnica koje "čine čuda" za seksualni život
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Muškarci koji konzumiraju hranu bogatu flavonoidima imaju znatno manje šanse da se suoče sa neuspjehom u krevetu, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu American Journal of Clinical Nutrition. Manje čak i od muškaraca koji redovno vježbaju, navode stručnjaci.

U studiji je učestvovalo 25.000 muškaraca, a analizirani su podaci od 1986. godine do danas. Oko 36 odsto muškaraca prijavilo je probleme sa postizanjem erekcije, a istraživači sa Harvarda i Univerziteta Istočne Anglije u Velikoj Britaniji ustanovili su da su muškarci, koji su konzumirali najveće količine flavonoida, imali 9 do 11 odsto manje šanse za javljanje erektilne disfunkcije u odnosu na muškarce koji su najmanje u svoj organizam unosili flavonoide.

Pozitivno dejstvo bilo je najizraženije kada su muškarci konzumirali hranu sa tri tipa flavonoida: antocijaninima, flavonima i flavanonima. Njih pretežno sadrže jagode, borovnice, crveno vino, jabuke, kruške i citrusno voće.

Vodeći stručnjak Edin Kasidi preporučuje unos od nekoliko porcija ovih namirnica nedjeljno.

Njihovo blagotvorno dejstvo na seksualni život dodatno pojačava bavljenje fizičkim aktivnostima, koje pospješuju protok krvi kroz organizam.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika