Svijet

Heineken preuzeo 97 odsto Pivovarne Laško

Holandski koncern Heineken povećao je vlasnički udio u slovenačkoj Pivovarni Laško sa 43,49 odsto na 96,92 odsto.
Heineken preuzeo 97 odsto Pivovarne Laško
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Heinekena su saopštili da je velika većina manjinskih akcionara Pivovarne Laško prihvatila ponudu o otkupu njihovih dionica. Ponuda Heinekena da dionice manjinskih akcionara preuzme po istim uslovima i cijeni kao i dionice banaka i fondova koje je kupio prošle godine važila je do 15. januara, prenosi SEEbiz.

Na taj način je njegov vlasnički udio povećan na 96,92 odsto pa se preuzimanje Pivovarne Laško, koja ima dvije velike pivare u Laškom i Ljubljani, smatra uspješnim po slovenačkom Zakonu o preuzimanjima.

Ponudu Heinekena prihvatila je i uprava Pivovarne Laško, prodavši dionice koje su plaćene po cijeni 25,56 eura za akciju.

Heineken je tako osigurao i otplatu 185 miliona eura kredita koje su imale obje pivare prema bankama, osiguravši jačanje regionalne pozicije, uz zadržavanje već postojećih brendova pivara na lokalnom tržištu.

Slovenačka industrija piva i mineralnih voda morala je biti prodata nakon što je posljednjih godina većinom prihoda servisirala visoke finansijske obaveze prema bankama, koje su joj morale odlagati rokove otplate i nakon što je u prvoj polovini prošle godine njena dobit smanjena na 5,5 miliona eura.

Izvor: Mina business

Foto: sloveniatimes.com

Portal Analitika