Politika

Mitrić: Građani ne odlučuju o referendumu o NATO-u

Ne postoji ustavno-pravni osnov da građani odlučuju o održavanju referenduma, pošto je to u isključivoj nadležnosti Skupštine - izjavio je za Pobjedu bivši predsjednik Ustavnog suda profesor Blagota Mitrić.
Mitrić: Građani ne odlučuju o referendumu o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

On objašnjava da prema međunarodnom pravu postoje dvije vrste referenduma i to obavezujući i konsultativni.

 - U obavezujuće referendume spadaju referendum o promjeni državno-pravnog statusa, zatim o promjeni oblika vladavine i promjeni državnih granica i oni se održavaju isključivo na državnom nivou. Konsultativni referendumi se uglavnom održavaju na nižem nivou (regiji, opštini, mjesnoj zajednici) i kao što im sam naziv kaže - nema obavezujući karakter, ali nadležni organ vodi računa o tome koliki se broj građana izjasnio „za“ i „protiv“ – ističe Mitrić.

Prikupljanje potpisa

U posljednje vrijeme je među protivnicima NATO-a aktuelizovano pitanje o održavanju referenduma za pristupanje tom savezu, naročito otkad je Crna Gora 2. decembra dobila poziv za članstvo u Alijansi.

Socijalistička narodna partija je saopštila da je do sada prikupila više desetina hiljada potpisa građana za referendum o NATO-u. Predsjednik SNP-a Srđan Milić je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti kazao da je shodno Ustavu Crne Gore jedan od modela za raspisivanje državnog referenduma - deset odsto od ukupnog biračkog tijela, što je, kako je rekao, 29. decembra iznosilo 52.806 potpisa.

Pravna praznina

Profesor Mitrić pojašnjava da Skupština odlučuje o načinu pristupanja međunarodnim organizacijama.

 - Prema Ustavu Crne Gore (član 15), propisano je da Crna Gora može stupiti u međunarodne organizacije, ali da ne može stupiti u savez sa drugom državom kojim gubi puni međunarodni subjektivitet, a to znači pogotovo ni sa bilo kojom međunarodnom organizacijom, i da sama Skupština odlučuje o načinu pristupanja Evropskoj uniji – pojašnjava on.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika