Abiznis

Ivanović u Berlinu potpisao sporazume u oblasti hrane, pčelarstva i šumarstva

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović potpisao je sporazume na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu o saradnji sa ministarstvima poljoprivrede Slovenije i njemačke pokrajine Baden-Virtemberg, što će značiti konkretne projekte, razmjenu iskustava i edukaciju u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, pčelarstva, šumarstva i lovstva.
Ivanović u Berlinu potpisao sporazume u oblasti hrane, pčelarstva i šumarstva
Portal AnalitikaIzvor

Globalni forum za hranu i poljoprivredu najznačajniji je događaj u godini za oblast poljoprivrede, a ove godine okupio je više od 80 ministara zemalja svijeta pred kojima su izazovi kada je u pitanju potreba za rastom poljoprivredne proizvodnje, obezbjeđenjem zdrave i kvalitetne hrane i iskorjenjivanje gladi u svijetu.

Kako je kazao Ivanović, za crnogorsku delegaciju bila je to prilika da razmijeni mišljenja i iskustva o onome što je učinjeno u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori i oslušne rezultate sprovođenja ekonomskih i agrarnih reformi u drugim zemljama kako bi se pozitivna iskustva mogla primijeniti u našoj zemlji.

1801mprr2

"Boravak u Berlinu bio je od velike koristi za crnogorsku delegaciju. Veoma sam zadovoljan što sam dobio nedvosmislenu podršku sagovornika za otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 u ovoj godini. Sagovornici su, takođe, obećali podršku za realizaciju projekta IPARD u Crnoj Gori, akreditaciju Agencije za plaćanja, kao i nastavak podrške reformama u agrarnom sektoru koji sprovodi Vlada Crne Gore“, dodao je on.

1801mprr3

Prema riječima njemačkog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita dobar sastanak sa crnogorskim kolegom je uvjerenje da će crnogorska poljoprivreda nastaviti sa pozitivnim rezultatima.

1801mprr4

„Prepoznali smo interes Crne Gore da kao zemlja kandidat za pristupanje EU prilagodi sve strukture u oblasti poljoprivrede izazovima članstva. Sa velikim zadovoljstvom smo spremni da vam u tom procesu pružimo podršku. Mislim da će Crna Gora na putu koji je već trasirala ka Evropi napraviti važan korak i u ovoj godini, ako Evropska komisija i svi mi nastavimo da radimo zajedno“, ocijenio je on.

Portal Analitika