Crna hronika

Žarko Pavićević ne želi nagodbu sa Tužilaštvom

Bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević za sada ne želi da se nagodi sa Specijalnim tužilaštvom u vezi sa optužbama da je zloupotrebom službenog položaja nanio višemilionsku štetu opštinskom budžetu.
Žarko Pavićević ne želi nagodbu sa Tužilaštvom
Portal AnalitikaIzvor

Dnevne novine saznaju da je Tužilaštvo bilo spremno na nagodbu koja je podrazumijevala da Pavićević nadoknadi štetu od 2,9 miliona eura i prihvati određenu zatvorsku kaznu.

Međutim, Pavićević je odbio ovaj predlog o kojem za sada ne postoji pisani trag već hoće da odgovara u redovnom procesu, koji će po svemu sudeći imati i sudski epilog.

Krajem novembra Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Pavićevića i nekadašnje direktorice Zavoda za izgradnju Bara Danijele Krković zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinski budžet za 2.930.000 eura.

Pavićeviću su 21. septembra stavljene lisice zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet opštine za 2.930.000 eura, i on se od tada nalazi u istražnom zatvoru.

Pavićević je, kako istražitelji sumnjaju, bez odobrenja o zaduživanju i davanju garancija Skupštine opštine Bar, sa ZIB-om zaključio ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru, kako bi se riješilo stambeno pitanje zaposlenih u više državnih institucija.

Tim ugovorom osumnjičeni Pavićević je sredstvima barske opštine garantovao vraćanje kredita za izgradnju objekta A6 u Baru.

On je mimo Statuta i bez odobrenja Skupštine opštine Bar zaključivao ugovore o jemstvu kojim je obavezivao opštinu Bar da će vratiti cjelokupni kredit u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit.

Krković se sumnjiči da je od 2010. do 2013. godine kao izvršna direktorica ZIBa u službene isprave unosila neistinite podatke koje je ovjeravala svojim potpisom i pečatom tog preduzeća.

Istraga je pokrenuta i protiv ZIB-a u stečaju, čiji vlasnik je bio Žarko Pavićević, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog putem pomaganja.

U Specijalnom tužilaštvu formiran je predmet o poslovanju preduzeća Zavoda za izgradnju Bara i Pošte Crne Gore, a provjerava se i izgradnja poslovno-stambenog objekta G13 u centru Bara.

Osumnjičeni Pavićević je sredstvima barske opštine garantovao vraćanje kredita za izgradnju objekta A6 u Baru.

On je mimo Statuta i bez odobrenja Skupštine opštine Bar zaključivao ugovore o jemstvu kojim je obavezivao opštinu Bar da će vratiti cjelokupni kredit u slučaju da ZIB ne bude uredno vraćao kredit.

CdM

Portal Analitika