Društvo

Počelo stručno osposobljavanje visokoškolaca skoro 3.500 visokoškolaca

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanje za IV generaciju korisnika ovog programa, počeo je danas, pošto su svi visokoškolci koji su dobili priliku da se stručno osposobljavaju počeli devetomjesečni rad kod izabranog poslodavca.
Počelo stručno osposobljavanje visokoškolaca skoro 3.500 visokoškolaca
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju Koordinacionog tima za implementaciju Programa, za školsku 2015/2016 godinu poslodavci su iskazali izuzetno veliko interesovanje, što je rezultiralo oglašavanjem više od 9.000 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje. Ukupan broj lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji se prijavio za učešće je 3.713, dok je njih 3.452 dobilo priliku da se stručno osposobljava.

- Program omogućava licima sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, da tokom devetomjesečnog stručnog osposobljavanja steknu znanja, vještine i kompetencije za samostalno obavljanje posla. Korisnicima Programa devet mjeseci provedenih kod poslodavca se računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita Poslodavcima ovaj program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja. Tokom devetomjesečnog stručnog osposobljavanja, korisnici imaju naknadu u neto iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori. U cilju praćenja realizacije Programa, članovi Koordinacionog tima će posjetiti poslodavce - ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika