Region

Gruevski sjutra podnosi ostavku

Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će podnijeti ostavku, kao dio političkog Dogovora iz Pržina kojim treba da se okonča politička kriza u Makedoniji.
Gruevski sjutra podnosi ostavku
Portal AnalitikaIzvor

"Sjutra ću predsjedniku Sobranja Republike Makedonije dostaviti pismo s mojom ostavkom koja će biti efektivna na 100 dana prije izbora", rekao je Gruevski na pres konferenciji u Vladi Makedonije.

Dogovor koji je nazvan "Pržino" potpisali su 2. juna prošle godine lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je dio vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partija Albanaca (DPA), nakon višemjesečne političke krize i međusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor iz Pržina predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predviđeno dogovorom.

Beta

Portal Analitika