Politika

Dragičević: HGI će glasati za povjerenje Vladi

Hrvatska građanska inicijativa će podržati Vladu i nastaviti participirati u vlasti te sve uraditi što će zaštititi državu Crnu Goru, saopštila je poslanica HGI Ljerka Dragičević.
Dragičević: HGI će glasati za povjerenje Vladi
Portal AnalitikaIzvor

On je istakla da Hrvatska građanska inicijativa sigurna da nema toga ko može imati prigovor na inicijativu Vlade  da joj se u Skupštini glasuje o povjerenju.

- Istini za volju smatram i to da se demokracija u Crnoj Gori tumači kako komu odgovara, pa će teško i zaživjeti. Ovo iz razloga što u Skupštini ima i partija koje nisu izmjerene na izborima 2012.godine. Inicijativu da joj se u Skupštini glasuje o povjerenju Vlada je uputila Predsjedniku Parlamenta i kao ispravnu inicijativu potpuno utemeljenu u Ustavu Crne Gore, Predsjednik je prihvatio i zakazao Sjednicu za 25.01.tekuće godine - saoptšila je Dragičević.

 Ova odluka Vlade, prema njenim riječima, znači potrebu provjere političkog legitimiteta aktualne Vlade, na Ustavno jasno definiran način.

- Uostalom od legitimno izabrane Vlade i očekujem ovako odgovoran odnos, mada se taj odgovoran odnos sada želi predstaviti neodgovornim zaboravljajući da je inicijativa o provjeri povjerenja doskora veoma snažno najavljivana od onih političkih subjekata koji sada žele da je negativno predstave.Sigurno je nešto izbrkano, jer  mnoge partije koje sada sjede u Parlamentu su izigrale od 2012. godine do danas, izbornu volju građana. Bez obzira na sve, smatramo i HGI i ja osobno da ova inicijativa ne može i neće ni u kom slučaju biti razlog blokade ili prekida parlamentarnog dijaloga, već naprotiv, ona može samo da bude i biti će, podsticaj parlamentarnog dijaloga - navodi se u saopštenju.

Interesantno je, kako navodi, kako svako može braniti svoja stajališta ma kakva ona bila, sem onih koji su bili kadri i podnjeli inicijativu.

- Tko može sebi dati pravo da  nazove političkom korupcijom pravo koje je Ustav dao svakoj parlamentarnoj stranci da se na Ustavom definiran način izjasni o povjerenju Vladi. Prije se može postaviti pitanje zašto za povjerenje Vladi ne glasuje neko tko je bio njen konstituent, kao slobodno izražene volje građana na parlamentarnim izborima 2012.godine. Što je tu u pitanju: lični interesi, izražena sujeta ili  čak možda i korupcija? Kako sam već izjavila jednom dnevnom listu: Mi smatramo da onaj tko je počeo realizacviju svojih preizbornih programa, mora to i dovesti do kraja - saopštila je Dragičević.

Portal Analitika