Društvo

Stanković najavio nova hapšenja

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kaže za Dnevnik Televizije Crne Gore da se i ubuduće mogu očekivati hapšenja, za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala.
Stanković najavio nova hapšenja
Portal AnalitikaIzvor

Nije precizirao na kojim slučajevima se trenutno radi, ali je kazao da je sporazum o priznanju kirivice insititut koji značajno ubrzava proces, te cijeli sistem čini efikasnijim i jeftinijim. Stanković je saopštio da tužilaštvo prati sve dokaze i da djeluje proaktivno.

"Tužilaštvo se zahuktalo i ovo je proces koji se ne može zaustaviti", kazao je Stanković. On ističe i da Specijalno državno tužilaštvo ima proakivan odnos na sve događaje gdje god postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se gonjenje vrši po službenoj dužnosti. "Tako će biti i ubuduće”, kazao je Stanković.

On je naveo da institut o priznavanju krivice omogućava skraćivanje krivičnog postupka i smanjivanje troškova. "Teško se dolazi do pravosnažnih sudskih odluka za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, pa je zbog toga i primjena ovog instituta sve više opravdana", ukazao je Stanković.

Stanković je pojasnio da bez obzira što je zaključen sporazum o priznanju krivice finansijska istraga se može paraleno voditi i može se vršiti takozano prošireno oduzimanje imovinske koristi.

"Ovo nam omogućavaju odredbe Zakonika o krivičnom postupku i odredbe Krivičnog Zakonika Crne Gore", precizirao je Stanković. Prema njegovim rijčima, Specijalno državno tužilaštvo je zaključlo šest sporazuma o priznanju krivice.

On je, u vezi sa slučajem Miloša Marovića, pojasnio da je okrivljeni prema sporazumu obavezan da vrati pritvpravnu imovinsku korist koja je stečena krivičnim djela u iznosu od oko 385 hiljada eura.

"Ovom okrivljenom je stavljeno na teret da je pribavio ovu imovinsku korist i on treba da vrati tu imovinsku korist i da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine", precizirao je Stanković.

Bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović objašnjava Stanković optužen je da je omogućio da treće lice stekne protivpravnu korist, a ne da je on stekao tu korist. On će platiti 30. 000 eura i dvije godine biti u zatvoru, a Trade Unique treba da vrati 8.000 metara kvadratnih opštini Budva.

"Kroz taj ekvivalent bi bio vraćen iznos od 19.000.000 eura, što sigurno nije zanemarljivo ni za mnogo bogatije države”, kazao je Stanković. On je podsjetio da je u teoriji poznato da je najslabija tačka kod učnilaca krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, oduzimanje protivpravne koristi.

Stanković je na kraju napomenuo da će Tužilaštvo voditi računa da prilikom vraćanja nelegalne imovine osuđeni i to ne učini kriminalnim novcem i imovinom.

RTCG

Portal Analitika