Politika

Abazović: SDP dobrodošao u građanski blok

Socijaldemokratska partija SDP je dobrodošla u građanski blok za promjene, ako odluče da izađu iz Vlade, rekao je u intervjuu za „Dan” potpredsjednik Građanskog pokreta Ujediljena reformska akcija (URA) Dritan Abazović.
Abazović: SDP dobrodošao u građanski blok
Portal AnalitikaIzvor

Ako bi neka partija koja je glasove na izborima dobila na opozicionoj platformi 25. januara u parlamentu podržala Vladu, premijer Milo Đukanović bi, naveo je Abazović, uveo političku korupciju u državni parlament i samim tim zaokružio institucionalno nasilje.

"Mislim da su se Đukanović i njegov DPS ovoga puta preračunali. Serijom sopstvenih grešaka sve više srozavaju svoj kredibilitet, pa ih samo treba hrabriti da tako i nastave. Ovo je siguran put u promjene",  smatra Abazović.

Ova vlada je, kaže, odavno izgubila povjerenje, a pitanje je da li ga je ikada i imala, s obzirom na to da izbori nisu bili fer. 

"Tokom njenog mandata padali su brojni važni zakoni, a od predsjedničkih izbora imamo klasično silovanje većine u parlamentu. Da Crna Gora ima ozbiljnu vlast ona bi odavno podnijela ostavku, ne bi čekala da je spasi ili obori subjekat koji je davno izgubio svaki legitimitet i nema ni jedan odsto podrške građana. Kad bolje razmislim, možda je i pravedno da sudbina Vlade zavisi od političkih marginalaca. To govori o stvarnoj snazi i kredibiligetu Demokratske partije socijalista i po mom mišljenju, nema većeg poraza za Đukanovića nego da njegova vlast zavisi od partije koja, po anketama, nema ni jedan odsto podrške u biračkom tijelu", kaže Abazović.

On je odgovorio i šta bi se dogodilo ako Đukanovićeva vlada dobije podršku od neke partije, poput Pozitivne.

"Na taj način Đukanović bi uveo političku korupciju u državni parlament i samim tim zaokružio institucionalno nasilje. On bi tako još jednom, ali sad zaista drastično, ponizio državu Crnu Goru i njene građane. Kako se približava dan glasanja sve sam više mišljenja da će Vlada pasti, odnosno da će na scenu stupiti neki „plan B”. Šta god se na kraju desilo, mislim da su se Đukanović i njegov DPS ovoga puta preračunali. Serijom sopstvenih grešaka sve više srozavaju svoj kredibilitet, pa ih samo treba hrabriti da tako i nastave. Ovo je siguran put u promjene", rekao je Abazović.

On smatra da Socijaldemokratska partija više nema kud. 

"Sabijeni su u politički ćošak iz kojeg ih može izvući samo dobra volja opozicionih političkih grupacija. Njihove odluke su sve manje bitne, naprosto, prošli su njihovi vozovi. U svakom slučaju, dobrodošli su u građanski blok za promjene, ako odluče da izađu iz Vlade. Priznaćete, ne može im se ništa vjerovati sve dok se zaista ne ispostavi da su stvarno glasali protiv", zaključio je Abazović.

Dan,CdM

Portal Analitika