Svijet

Davutoglu: Terorista ušao u Tursku kao običan migrant

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je bombaš samoubica koji se juče raznio u centru Istanbula ušao u Tursku kao „običan migrant iz Sirije“.
Davutoglu: Terorista ušao u Tursku kao običan migrant
Portal AnalitikaIzvor

„Ova osoba nije bila praćena kao neki osumnjičeni. Ušao je u Tursku kao običan migrant“, navodi Davutoglu.

Osim toga, Davutoglu je izjavio i da su još četiri osobe uhapšene zbog učešća u samoubilačkom napadu u Istanbulu, u kojem je ubijeno desetoro njemačkih turista, a više osoba ranjeno.

Na pitanje da li Turska planira vazdušne napade na položaje takozvane Islamske države u znak odmazde, Davutoglu je rekao da će Turska reagovati u trenutku i na način koji smatra odgovarajućim.

Turski premijer je rekao i da je uključivanje Rusije u građanski rat u Siriji postalo prepreka za turske vazdušne napade na ID i da ruske vazdušne snage izgleda štite radikalne sunitske ekstremiste. On je rekao da je Turska odlučna da se bori protiv Islamske države sve dok ta ekstremistička organizacija ne bude više prijetnja za Tursku ili svijet.

Teroristički napad dogodio se kod Teodosijevog obeliska, 25 metara od Plave džamije i nedaleko od Aje Sofije, najpopularnijih turističkih destinacija u gradu.

Bombaš samoubica koji se raznio u centru Istanbula usmrtivši pri tome 10 stranih turista i ranivši još 15 ljudi, identifikovan je kao Sirijac Nabil Fadli (28).

Među uhapšenima su i trojica ruskih državljana.

Izvor: b92.net

Portal Analitika