Svijet

Trka u naoružanju, koliko daleko je nuklearni rat?

Prema novom izjveštaju koji je objavio “Global riserč“ nuklearni rat za Pentagon je moguća opcija.
Trka u naoružanju, koliko daleko je nuklearni rat?
Portal AnalitikaIzvor

U poređenju sa 50-im godinama prošlog vijeka, danas je nuklearno oružje daleko naprednije i preciznije.

Predvođena “odbrambenim preduzetnicima“, Obamina administracija je predložila milijardu dolara vrijedan plan, tokom 30 godina koji bi razvio novu generaciju nuklearnog oružja, bombaredera, podmornica i interkontinetalnih balističkih raketa, većinom usmjerenih prema Kini i Rusiji, piše GR.

Stručnjaci koji imaju ugovor sa Pentagonom, poduprli su korišćenje nuklearnog oružja, za koje se smatra da je bezopasno za okolinu i civilnu populaciju jer se eksplozija događa pod zemljom.

Američki Senat dozvolio je korišćenje takvih raketa u ratnoj zoni i njihovo korišćenje ne traži pristanak vrhovnog zapovjednika.

Ljudi na vrhu Vlade, koji donose odluku o korišćenju nuklearnog oružja, nemaju ni najmanje podataka o implikacijama svojih djela, tvrdi GR. Nedavno objavljeni povjerljivi dokumet iz Pentagona potvrđuje da je tokom Hladog rata, 1.200 gradova od Istočne Evrope do Dalekog istoka bilo meta sistemskog uništenja.

Prema planu iz 1956. hidrogenske bombe su mogle da budu korišćene protiv meta u Sovjetskom Savezu, Kini i Istočnoj Evropi.

Sadašnja lista gradova koji su na meti je tajna, ali se pretpostavlja da se na njoj nalaze pojedini gradovi u Rusiji, Kini, na Bliskom istoku i Sjevernoj Koreji.

Pentagon je aktivno razmotrio korišćenje nuklearnih raketa protiv vojnih meta u Rusiji, navodi GP, pozivajući se na AP.

Izvor: b92.net

Portal Analitika