Politika

Demokrate: Država plaća Acu Đukanoviću 10,5 miliona eura

Vrhovni sud Crne Gore odbio je reviziju na presudu Višeg suda u Podgorici, čime je pravosnažno okončan postupak po tužbi premijerovog brata Aca Đukanovića protiv države u predmetu zvanom "Limenka", saopštio je na pres konferenciji poslanik Demokrata, Velizar Kaluđerović.
Demokrate: Država plaća Acu Đukanoviću 10,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je sad izvjesno da je “državi nanesena materijalna šteta u iznosu ne manjem od 10,5 miliona eura koja država treba da plati Đukanoviću”.

“Iznos od 10,5 miliona evra koji će država morati da isplati Acu Đukanoviću na teret sredstava MUP-a odgovara petomjesečnim zaradama svih službenika Uprave policije Crne Gore, to je 38 hiljada prosječnih penzija u Crnoj Gori. Podsjećam, primjenom neustavne Uredbe Vlade za plaćanje sedam centi po litru goriva od građana i pravnih lica uzeto je približno onoliko sredstava koliko će država sada morati da obešteti jednog građanina. Država će obeštetiti građanina Aca Đukanovića onolikim iznosom za koji je Vlada prodala Institut dr Simo Milošević u Igalu”, rekao je Kaluđerović na današnjoj konferenciji za medije.

On je zapitao “kako je došlo do štete po državu i, istovremeno, koristi za građanina Aca Đukanovića”.

“Kada se sagleda kompletan postupak prodaje zemljišta na lokaciji Limenke, svjesno kršenje ugovorom preuzetih obaveza od strane predstavnika države i svjesno davanje argumentacije drugoj ugovornoj strani - građaninu Acu Đukanoviću da lako dokaže krivicu države za nepoštovanje ugovora i štetu koja nastupi, puno je razloga za sumnju da je u konkretnom slučaju bila na djelu organizovana i koordinirana aktivnost grupe visokih državnih funkcionera koji su zloupotrijebili službeni položaj i ispred ineteresa države i svih njenih građana stavili interes jednog građanina, inače brata predsjednika Vlade”, smatra Kaluđerović.

On naglašava da sumnju dodatno potkrepljuje i sljedeće:

“Vlada nije pokretala pitanje bilo kakve i bilo čije odgovornosti kada je, po ovom istom osnovu, u februaru i aprilu 2013. godine sa računa Budžeta skinuto u korist građanina Aca Đukanovića 5,4 miliona evra od čega su 3,4 miliona povraćaj njegovih uplaćenih sredstava, dok gotovo 2 miliona predstavlja dosuđenu izmaklu dobit, kamatu i sudske troškove. Na takav odnos nadovezuje se i pristup predsjednika Vlade Mila Đukanovića koji je ovaj iznos već nastale štete sakrio i od mene i od Skupštine Crne Gore i od cjelokupne javnosti odgovarajući na moje pitanje na Premijerskom satu održanog 22. jula prošle godine u vezi sa štetom u predmetu Limenka, dakle duže od 2 godine nakon što je šteta u iznosu od oko 2 miliona eura već nastupila po državu”, rekao je Kaluđerović.

Uputili dopis Stankoviću: Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović pisali Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, gdje ističu da je Crnoj Gori nanijeta direktna materijalna šteta u iznosu ne manjem 10,5 miliona eura.

"Pored gore navedenog dosuđenog iznosa, naknade štete – izmakle dobiti, po ranijim odlukama Osnovnog suda Podgorica tužiocu Acu Đukanoviću je iz budžeta Crne Gore, pored povraćaja uplaćene kupoprodajne cijene, PDV-a i dr. isplaćeno još 1.965.920 eura na ime obračunatih kamata (1.295.902), naknade štete (667.268) i troškova postupka (2.750). Iz gore navedenih podataka, sada je izvjesno da je državi Crnoj Gori nanijeta direktna materijalna šteta u iznosu ne manjem 10,5 miliona eura", navodi se u dopisu koji potpisuju Bečić, Gošović i Kaluđerović.

Navodi da je, prema pravosnažnim presudama, šteta po državu nastupila zbog neizvršenja obaveza države utvrđenih Ugovorom o prenosu prava korišćenja na gradskom građevinskom zemljištu površine 7.637 m2 označenog kojeg su država Crna Gora – Uprava policije i Aco Đukanović zaključili 20. maja 2008. godine.

"Taj Ugovor ovjeren je kod Osnovnog suda u Podgorici dana 26. maja 2008. godine. Navedenim Ugovorom je određeno da se vrši prenos prava korišćenja s mogućnošću sticanja prava svojine na predmetnom zemljištu, pri čemu se država Crna Gora – Uprava policije obavezala da demontira i transportuje postojeći objekat bruto površine 4.476,84 m2 (objekat CB podgorica, zvani "limenka“), koji se nalazi na predmetnoj lokaciji najkasnije u roku od 24 mjeseca od dana zaključenja Ugovora, kazao je Bečić.

Portal Analitika