Društvo

SD: Ako želimo pravnu državu ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem

Socijaldemokrate Crne Gore najoštrije su osudile napad na Stevana Milivojevića, direktora NVO-a LGBT Foruma Progres napominjući da smo kao društvo obavezni da štitimo Ustavom zagarantovana ljudska prava, poštujemo različitosti u koja spadaju i seksualne orijentacije.
SD: Ako želimo pravnu državu ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ako želimo pravnu državu onda nikako ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem i diskriminacijom već učiniti sve da se ovakvi i slični nemili događaji više ne dešavaju.  Država smo koja je bezbroj puta pokazala da baštini vrijednosti tolerancije i poštovanja različitosti i ne smijemo dozvoliti da se ovim događajima stvori drugačiji slika o Crnoj Gori i njenim građanima. Bezbijednost osoba drugačije seksualne orijentacije  i njihov lični osjećaj sigurnosti ne smije biti ugrožen ni u jednom trenutku, niti oni treba da žive u atmosferi prijetnji i nasilja“, navodi se u saopštenju predsjednice Omladine Socijaldemokrata Crne Gore Marije Blagojević.

Socijaldemokrate Crne Gore ističu da će uvijek, bez razlike, osuditi ovakav vid agresije i kršenja elementarnih ljudskih prava.

„Smatramo da je za jednu zdravu zajednicu od vitalnog značaja da se svaki čovjek osjeća bezbijedno i zaštićeno, te da ne mora živjeti u strahu od toga da će to što je ‘’drugačiji od ostalih’’ biti razlog njegove marginalizovanosti. Nažalost, ovo je samo po sebi još jedno podsjećanje na problem sa kojima  se svakodnevno suočavaju pripadnici LGBT zajednice, počev od govora mržnje, pozivanja na nasilje i   fizičkih napada. Socijaldemokrate Crne Gore ističu da svi, počev od nadležnih institucija, treba da damo primjer i promovišemo najviše međunarodne standarde u zaštiti osnovnih ljudskih prava, da bi se preduprijedili ovakvi incidenti. To je naša zajednička obaveza ako želimo državu u kojoj se prava i slobode zaista štite, a ne samo proklamuju“, zaključak je saopštenja. 

Portal Analitika