Politika

Pozitivna CG i Liberalna partija osudile napad na Milivojevića

Pozitivna Crna Gora i Liberalna partija Crne Gore oštro su osudile jučerašnji napad na direktora NVO LGBT Forum Progres, Stevana Milivojevića.
Pozitivna CG i Liberalna partija osudile napad na Milivojevića
Portal AnalitikaIzvor

- Pozitivna Crna Gora osuđuje napad na Stevana Milivojevića i očekujemo od nadležnih brzu i efikasnu reakciju kako bi se napadači otkrili i priveli pravdi. Ljudska prava i slobode zaštićena su Ustavom Crne Gore, stoga nedležne institucije ne smiju dozvoliti da ovaj slučaj, kao mnogi prethodni, ostane nerasvijetljen. Država ne smije pokazati nemoć pred nasiljem i mržnjom, jer njena nemoć u ovom i sličnim slučajevima može da generiše nova nasilja nad svim našim različitostima koje su prednosti, a ne naše mane. Kao građansko društvo moramo štititi različitosti kako bi poslali jasnu poruku da smo spremni prihvatiti jedni druge sa svim različitostima, bez predrasuda i stereotipa. Na ovakvim slučajevima država je na ispitu zaštite svih različitosti, koje, kao duboko tradicionalno društvo, stigmatizujemo. Moderna i građanska Crna Gora, kojoj teži Pozitivna, ne smije pasti na ovom ispitu - istakla je portparolka Pozitivne, Nataša Gojković.

- Liberalna partija oštro osuđuje fizički napad na aktivistu za ljudska prava i čelnika NVO LGBT Forum Progres Stevana Milivojevića. Ovakva agresija neodgovornih pojedinaca prema građanima koji drugačije misle, djeluju ili žive, nedopustiva je i mora naići na snažan odgovor nadležnih institucija koje će potvrditi da je sloboda i sigurnost jednako vrijedna za svakog čovjeka u Crnoj Gori. Ovaj sramni čin, nažalost, može pokolebati pozitivnu sliku o Crnoj Gori koja se uspješno izborila protiv homofobije i nasilja prema manjinama. Tolerancija i prihvatanje različitosti nešto su u što liberali duboko vjeruju, isto tako, jasno smo opredilili svoju politiku ka borbi protiv svakog oblika nasilja, argesije, netolerancije i mržnje. Liberalna partija ne kalkuliše ljudskim slobodama i pravima, pa je jedina politička partija koja je aktivno učestovala u svakom Montenegro Prajdu i otvoreno pružala podršku ljudskim pravima i slobodnom i sigurnom životu svake LGBT osobi u državi. Očekujemo zato od MUP-a i tužilaštva ažurne i utemeljene rekacije koje će dokazati svrsishodnost krivičnog zakonodavstva. Srećno društvo mora se zasnivati na sreći i zadovoljstima svakog pojedinca u njemu i slobodi da građanin zadovolji svoje potrebe, poštujući slobodu drugoga. Borili smo se za takvu Crnu Goru od početka 90-tih godina i nastavljamo takvu borbu i danas, uvjereni da sve veći broj građana i građanki shvata neophodnost izgradnje takvog društva koje jeste komotno i u kojem ima mjesta za sve nas - ističu iz Liberalne partije.

Portal Analitika