Društvo

Kvir Montenegro: Izreći oštre sankcije za počinioce napada na Milivojevića

Zločin iz mržnje postoji u krivičnom zakoniku kao otežavajuća okolnost za počinioca i Kvir Montenegro očekuje da će kazne biti izrečene u skladu sa tim, ističu iz te nevladine organizacije u reagovanju na jučerašnji fizički napad na Stevana Milivojevića
Kvir Montenegro: Izreći oštre sankcije za počinioce napada na Milivojevića
Portal AnalitikaIzvor

LGBTIQ asocijacija "Kvir Montenegro" oštro je osudila atak na čelnika organizacije LGBT Forum Progres i pozvala nadležne institucije da "hitno procesuiraju ovaj slučaj, počinioce privedu pravdi i zatražila izricanje oštrih sankcija, u skladu sa zakonom".

Oni smatraju da je novi napad "još jedan u nizu pokazatelja da je svakodnevna bezbjednost LGBT osoba u Crnoj Gori i dalje ugrožena", te da je država dužna da "konačno stane na put bilo kom obliku nasilja nad nama, te pošalje snažnu poruku odlučnosti u borbi protiv homofobije i transfobije snažnim i zakonom propisanim sankcijama u ovom i ostalim slučajevima".

- Ukoliko se dogodi da adekvatna istraga, kvalifikovanje, uopšte procesuiranje i sankcionisanje ovog i ostalih slučajeva nasilja nad LGBT osobama izostane, biće to siguran znak da su do sada preduzimane mjere i realizovane aktivnosti na zaštiti naših osnovnih ljudskih prava bile na deklarativnom nivou i da nije došlo do suštinskih promjena koje zvaničnici konstantno pominju kao uspjehe. Ukoliko adekvatno procesuiranje i sankcionisanje ovog i ostalih napada izostane, mi ćemo se svim svojim kapacitetima posvetiti adekvatnoj reakciji u odnosu na to. Ovo je pitanje bezbjednosti svih LGBT osoba u Crnoj Gori, te trenutno stanje značajno otežava i usporava povećanje vidljivosti LGBT osoba u svakodnevnom životu koje Kvir Montenegro snažno zagovara i kroz tradicionalno organizovanje Montenegro Prajda, te država napadima mora konačno stati na put oštrim i blagovremeno izrečenim kaznama - stoji u reagovanju ove NVO.

Iz Kvir Montenegro su pozvali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da preuzme proaktivnu ulogu u rješavanju pitanja njihove svakodnevne bezbjednosti i da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema.

- Kvir Montenegro podsjeća da i dalje ne postoji standardizovana praksa procesuiranja i sankcionisanja napada i drugih incidenata uzrokovanih stvarnom ili pretpostavljenom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom žrtve. Ovo dokazuje da su i dalje potrebne obuke i treninzi za predstavnike nadležnih institucija, pogotovo tužilaštva i sudova i aktivnosti Kvir Montenegra su već godinu dana usmjerene u tom smjeru i biće nastavljene - zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika