Abiznis

MUGOŠA: Podsticaćemo dobrovoljno i konkretnije koristiti mjere prinudne naplate poreza

Naplata poreskih prihoda ima apsolutni prioritet u radu Poreske uprave u ovoj godini, kazao je za Dnevne novine direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i precizirao da će ovaj Vladin resor u 2016. podsticati dobrovoljnu naplatu poreza, ali i konkretnije koristiti mjere prinudne naplate.
MUGOŠA: Podsticaćemo dobrovoljno i konkretnije koristiti mjere prinudne naplate poreza
Portal AnalitikaIzvor

- Na osnovu dosadašnjih rezultata i smjernica međunarodnih partnera, Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonada i Svjetske banke, definisali smo ciljeve za unaprjeđenje efikasnosti funkcionisanja ovog organa modernizacijom poslovnih procesa, jačanjem informacionog sistema i uspostavljanjem proaktivnog pristupa prema poreskim obveznicima, a sve u skladu sa međunarodnom pozitivnom praksom i strateškim opredjeljenjima Poreske uprave - rekao je Mugoša.

Kako je dodao, svakako da će akcenat aktivnosti biti na obezbjeđenju budžetskih prihoda i smanjenju poreskog jaza, ali i na unaprjeđenju odnosa sa poreskim obveznicima, kroz promociju servisa i smanjenje administrativnih barijera za ispunjavanje poreskih obaveza.

- Posebna pažnja biće posvećena daljoj stabilizaciji, integraciji i nadgradnji informacionog sistema, radi uspostavljanja preciznije baze podataka, kako kada je u pitanju evidencija obaveza poreskih obveznika, tako i sa aspekta baze registracionih podataka - dodao je on.

Kako je naveo, efikasna naplata poreskih prihoda ima apsolutni prioritet u radu Poreske uprave, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i predviđenom funkcijom ovog organa.

- Poštujući princip jednakog tretmana prema svim poreskim obveznicima, PU će nastaviti s primjenom svih propisanih mjera za obezbjeđenje i naplatu poreskih prihoda, podstičući dobrovoljno izmirivanje obaveza, ali i uz primjenu mjera prinudne naplate blokade žiro-računa, uspostavljanja založnog prava nad imovinom dužnika pa do stečaja, kao krajnje opcije u slučajevima kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti za naplatu poreskih potraživanja. Takođe, poseban fokus biće na djelatnostima koje su prepoznate kao rizične, sa stanovišta obezbjeđenja poštovanja poreskih propisa, a u kojima se ostvaruju značajni prihodi, tako da ćemo posesebnu pažnju posvetiti kontroli i naplati tih potraživanja - rekao je Mugoša.

Izmjenama organizacione strukture biće omogućeno osnivanje Odjeljenja za upravljanje rizicima za poštovanje poreskim propisima, koje će uz poslovne sektore Uprave biti zaduženo za kreiranje, realizaciju i praćenje plana za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa, sačinjenog od mjera za podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, ali i mjera inspekcijskog nadzora i prinudne naplate. On očekuje da će time nastaviti dinamiku uspješne naplate poreza, te da će se uspostaviti zadovoljavajući stepen fiskalne discipline na dugoročnom nivou.

Izvor: CdM

Portal Analitika