Region

Treći protest "Novinari ne kleče" u 13 gradova širom Srbije

Protesti "Novinari ne kleče" održani su sinoć istovremeno u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Vranju, Pančevu, Novom Pazaru i Šapcu. Prema pisanju srpskih medija, ovo je treće protestno okupljanje medijskih profesionalaca, a povod je komentar koji je novinarki Zlatiji Labović uputio ministar Bratislav Gašić: "Volim novinarke koje ovako lako kleknu".
Treći protest "Novinari ne kleče" u 13 gradova širom Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Danas piše da su novinari okupljeni u Inicijativi "Novinari ne kleče" ovog puta pozvali sve građane Srbije da im pridruže u protestima u cilju odbrane prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima državnih funkcionera.

Novinarka Antonela Riha istakla je na protestu ispred Vlade Srbije da su objektivni, kritični novinari dovedeni na ivicu egzistencije, a da su za to krivi i vlasnici medija i političari, ali i sami novinari.

1201srb1- Smjena Gašića je samo prvi korak. Aleksandar Vučić treba smjesta da uputi Skupštini zahtjev za smjenu Gašića i da utiče na poslanike SNS-a da za to glasaju - istakla je Riha.

Ona je navela da novinari traže da ministar kulture Ivan Tasovac položi račune šta je uradio za medije i u konkretnom slučaju vrijeđanja novinarke, a od povjerenice za zaštitu ravnopravnost da reaguje - ne samo verbalno.

U proglasu koji je izdat uoči početka protesta novinari traže i da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbijede novinarima makar minimum radnih prava.

1201srb2Tokom protesta u Beogradu novinari su nosili poruku #Follow me inspirisani najnovijom aferom čiji je glavni akter ministar policije Nebojša Stefanović, koji je prognozirao da će jedna novinarka tvrditi da je praćena.- Zahtijevamo da Stefanović kaže odakle mu informacija s kim se sastaje i o čemu razgovara predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović - rekla je Riha i dodala da organizatori protesta ne podržavaju dolazak predstavnika političkih stranaka na skupove "Novinari ne kleče" i da bi bilo bolje da rade u javnom interesu i odgovaraju na novinarska pitanja.1201srb3

I u Nišu je protestovalo stotinak novinara i građana, pod nazivom "Niš ne kleči", ali taj događaj nije ispratila ni Radio-televizija Srbije, ni bilo koja od tri niške televizije.

Stotinak novinara i građana okupilo se na Trgu slobode u Novom Sadu. Blic piše da su novinari i tu poručili da je Gašićev ostanak na funkciji, i pored ispada i seksističke izjave, samo primjer ugnjetavanja građana i medija. Miran protest je prekinuo mladić koji je uzviknuo "Ustaše, marš iz Novog Sada", nakon čega je reagovala policija i na kratko ga privela.

Blic takođe podsjeća da je prvi protest za smjenu Gašića održan u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede, a drugi uz slogan "Predsjedniče Vlade, održite obećanje" 21. decembra u deset gradova Srbije. Premijer te zemlje Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smjenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Izvor: Danas.rs, Blic.rs

Foto: Blic/Dušan Milenković/RAS Srbija

Portal Analitika