Društvo

Ombudsman: Napad na Milivojevića vandalski čin

Zašitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori osudio je najnoviji homofobni napad na lidera LGBT Foruma Progres Stevana Milivojevića. Ocijenio je da ovaj vandalski čin i otvoreno bezobzirno nasilje obesmišljava sve napore na stvaranju klime sigurnosti i međusobnog povjerenja u društvu.
Ombudsman: Napad na Milivojevića vandalski čin
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"U tom smislu se očekuje blagovremena, efikasna i odlučna reakcija državnih organa, ali i građana u postupku otkrivanja počinilaca ovog nedjela. Pri tome je potrebno podsjetiti se da ne možemo stvarati sliku o humanom i otvorenom društvu sve dok se ovakvi i slični slučajevi dešavaju u ime nečega što niti je humano, niti može imati bilo kakvo opravdanje. Naprotiv. Ovakve pojave su u dubokoj suprotnosti sa osnovnim načelima svakog civilizovanog društva i ne mogu ostati nekažnjene", saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik već duže vrijeme podsjeća da se nasilje u različitim devijantnim oblicima pojavljuje u mnogim društvenim sferama od svakodnevnog života, porodičnih odnosa, preko sporta, religije, politike i drugih oblika društvenih aktivnosti.

"Odgovor države i društva mora biti odlučan, dosljedan i kontinuiran, jer bi u suprotnom nasilje moglo postati mnogo veći problem nego što to već sada objektivno jeste", ističe se u saopštenju.

Ombudsman još jednom podsjeća da su represija i sankcije samo jedan od načina rješavanja, dok se od građana i društva u cjelosti traži znatno veći stepen svijesti i razumijevanja u prevazilaženju problema, kako ne bi ostali na margini procesa koji su u evropskom društvu odavno prevaziđeni ili barem stavljeni u odgovarajući kontekst kažnjivog ponašanja.

"Sljedstveno tome, Institucija će s pažnjom nadgledati postupanje državnih organa i u ovom slučaju sa ciljem da se ustanovi znatno veći nivo senzibiliteta i oštrine reagovanja u suzbijanju nasilja u bilo kom obliku", zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika