Zanimljivosti

Naučnici pokušavaju da stupe u kontakt sa sondom "File"

Ne odustajući od pokušaja da s njom stupe u kontakt, evropski naučnici poslaće komandu maloj svemirskoj laboratoriji File kako bi je pomjerili i ponovo uhvatili njen signal.
Naučnici pokušavaju da stupe u kontakt sa sondom "File"
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kada je u novembru 2014. sletjela na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, sonda je bila aktivna 54 sata, a zatim je pala u hibernaciju iz koje se probudila tek u junu naredne godine s približavanjem komete Suncu. Naučnici su se tada ponadali da će File uspjeti da obavi neke eksperimente koje nije stigao da započne prije nego što su mu se baterije istrošile.

Kako prenosi Rojters, lander nije stupio u kontakt sa svojim orbiterom Rozetom od 9. jula i stručnjaci Evropske svemirske agencije (ESA) vjeruju da je ponovo promijenio položaj.

Oni, takođe, pretpostavljaju da su dva Fileova prijemnika i jedan od odašiljača u kvaru.

Slabi signal koji su naučnici registrovali u noći 21. decembra nije se potvrdio kao definitivni znak da se File vratio u život, saopštio je danas Njemački svemirski centar (DLR).

Budući da se kometa 67P/Curjumov-Gerasimenko udaljava od Sunca, naučnici prognoziraju da će od kraja januara uslovi na kometi biti nepovoljni za malog robota.

S toga će u pokušati da pomjere sondu okretanjem elise koja joj je pomogla prilikom spuštanja i slijetanja na kometu koja juri svemirom brzinom od 135.000 kilometara na sat.

"U najboljem slučaju, File će se osloboditi i protresti, prašina sa solarnih panela će spasti i sonda će se okrenuti ka Suncu", izjavio je Koen Gerts, jedan od članova tima naučnika zaduženih za projekat File.

Ipak, naučnici napominju da su šanse za uspjeh mininalne.

"Vrijeme ističe, zato želimo da iskoristimo i najmanju mogućnost", izjavio je vođa projekta Štefan Ulamek.

Iako nakon slijetenja File nije imao onoliko vremena za sprovođenje eksperimenata koliko su stručnjanci predviđali, informacije koje je prikupio pomogle su istraživačima u rasvjetljavanju mnogih pitanja vezanih za komete.

Portal Analitika