Protokol

Vujanović - Muskat: Iskustvo Malte važno za evroatlantske integracije Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednika Vlade Malte Džozefa Muskata, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.
Vujanović - Muskat: Iskustvo Malte važno za evroatlantske integracije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

- Predsjednik je iskazao poštovanje Malti za podršku i pomoć evropskim integracijama Crne Gore, ocjenjujući da je iskustvo Malte u tom integracionom procesu važno za njihovo dalje ubrzanje. Konstatovao je da su bilateralni odnosi intezivni i sadržajni u svim oblastima i da su takvim odnosima doprinijeli kvalitetni biznis forumi organizovani u razmjeni zvaničnih posjeta predsjednika dviju država. Istakao je da su potpisani brojni međudržavni ugovori koji omogućavaju kvalitetnu saradnju u svim oblastima, a da je vrlo vrijedan za ukupnu ekonomsku saradnju projekat izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura od strane malteške kompanije koja je u većinskom državnom vlasništvu. Ova investicija će ohrabriti ukupnu saradnju u sferi energetike, ali i u ostalima oblastima ekonomije, prije svega u oblasti turizma i pomorstva - navodi se u saopštenju.

S druge strane, Muskat je konstatovao da Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja EU i da je Malta spremna da prenese svoja iskustva kako bi se proces pregovaranja kvalitetno nastavio. On je naglasio vrijednost investicije malteške drzavne kompanije u vjetoelektranu u Crnoj Gori, uvjeren u puno poštovanje rokova i najvećih standard njene izgradnje i funkcionisanja. Takođe je istakao da dvije države nijesu konkurentne, već kompatibilne za saradnju u svim oblastima i da to treba iskoristiti posebno u oblasti turizma i zdrastva.

Portal Analitika