Svijet

Haos u Kelnu: Njemci počeli da napadaju strance

U Kelnu je u juče došlo do organizovanih napada na strance, a lokalni mediji danas javljaju kako se radi o odmazdi za nerede koje su u novogodišnjoj noći izazvali stranci na kelnskoj glavnoj željezničkoj stanici.
Haos u Kelnu: Njemci počeli da napadaju strance
Portal AnalitikaIzvor

Policija u Kelnu istražuje pozadinu nekoliko napada na strance koji su se sinoć dogodili, a kada je ozlijeđeno nekoliko Pakistanaca i jedan Sirijac.

Kakao javlja lokalni dnevnik Kelner Express nekoliko poznatih huliganskih grupa se preko Facebook-a dogovorilo o zajedničkom "lovu na ljude" u centru Kelna. Isto tako bilo je riječi da nakon događaja u novogodišnjoj noći "treba pošteno očistiti" grad.

Prema policijskom izvještaju, grupa od 20-tak osoba je prvo u blizini kelnske željezničke stanice napala grupu od šest Pakistanaca, da bi nedugo zatim ista grupa napala i jednog Sirijca.

Dan ranije, policija je rastjerala protestante, mahom pripadnike ekstremnih navijačkih i desno-radikalnih grupa, koji su protestovali protiv događaja u novogodišnjoj noći kada je, prema sadašnjim saznanjima, nekoliko stotina počinitelja uglavnom stranog porijekla, seksualno zlostavljalo, silovalo i pljačkalo na kelnsko željezničkoj stanici.

Istovremeno, Centralni savjet muslimana u Njemačkoj javlja o "dramatičnom" porastu neprijateljskih poruka koje islamska ujdruženja primaju nakon novogodišnje noći.

- Mi upravo doživljavamo novu dimenzije mržnje - rekao je predsjednik Centralnog savjeta muslimana Ajman Mazjek.

Izvor: tportal.hr/Hina

Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

Portal Analitika