Politika

Đukanović: Ispitivanje povjerenja Vladi nije pokušaj političke trgovine

Inicijativa o ispitivanju povjerenja Vladi nije kalkuLisanje, niti pokušaj stvaranja uslova za političku trgovinu, poručio je premijer Milo Đukanović, ocjenjujući da je taj potez više zasmetao svima nego Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Vladi.
Đukanović: Ispitivanje povjerenja Vladi nije pokušaj političke trgovine
Portal AnalitikaIzvor

On je, upitan da prokomentariše navode da je uslov Socijaldemokratske partije (SDP) za podršku Vladi u parlamentu povlačenje dvojice ministara koji su bili u SDP-u, podsjetio da je prošle godine, kao predsjednik DPS-a, odgovorio na inicijativu o smjeni dva ministra, a da je pročitao u medijima da bi to moglo biti aktuelizovano.

„Nijesam od SDP-a dobio takvu inicijativu i zbog toga najradije ne bih u ovom trenutku doprinosio spekulisanju da li SDP razmišlja u tom pravcu ili ne. U susret toj sjednici, a i na sjednici, bićemo u prilici da čujemo šta SDP i ostali konstituenti parlamenta misle na tu temu“, rekao je Đukanović novinarima nakon susreta sa premijerom Malte, Džozefom Muskatom.

Đukanović je podsjetio da je on inicirao ispitivanje povjerenja Vladi. „Vjerujem da ste, iz ukupne prezentacije, dosad shvatili da nije riječ ni o kakvom kalkulisanju i pokušaju stvaranja uslova za bilo kakvu političku trgovinu“.

„Po reakcijama pojedinih parlamentarnih partija, čini mi se da je ta inicijativa više zasmetala svima nego Vladi i ključnoj članici vladajuće koalicije, prije svega, zato što mislim da jedan broj manjih partija uživa u galami u kojoj nerealno naglašava svoj politički značaj“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve je to bilo moguće do trenutka ostvarenja ključnog cilja države politike Crne Gore u 2015. godini, sticanja poziva za NATO.

„Jer, do tada nijesmo željeli da komplikujemo domaću političku scenu, ali, kako smo i najavili, odmah nakon toga smo kazali – evo prilike da provjerite svoje teze je li ova Vlada tehnička, bez političke podrške, ili ima aktuelnu ili neku drugu podršku u parlamentu“, naveo je Đukanović.

On smatra da su napravili odgovoran potez, ne kalkulišući i ne znajući unaprijed kako će izgledati odnos svih parlamentarnih partija, dodajući da na taj način odgovara i na pretpostavke vezano za odnos Pozitivne ili SDP-a.

„Zaista nijesam razgovarao ni sa kim, ne želeći unaprijed da pokazujem bilo kakvu nesigurnost ili neku naglašenu zainteresovanost Vlade za ishod tog razgovora“, kazao je Đukanović.

On je poručio su bili zainteresovani za priliku da razgovaraju pred crnogorskom javnošću o tome šta je ova Vlada učinila u prethodne tri godine.

„Je li to dovoljno dobro ili je eventualno nezadovoljavajuće, zbog čega zaslužuje da Vladi bude izglasano neprovjerenje, bez ikakvog straha od suda parlamenta i ukupne javnosti, imajući u vidu ono što je ova Vlada naslijedila, najavila da će uraditi i uradila u prethodne tri godine“, rekao je Đukanović.

On smatra da treba sačekati dan razgovoa u parlamentu na tu temu i suočiti argumente. „Ja to činim savršeno mirno, nekalkulantski i bez ikakve želje da sa bilo kim trgujem politički na tu temu“.

„Smatram vrlo važnim da smo neke poslove koje smo najavili i uradili. Obezbijedili smo konsolidaciju javnih finansija, kontinuirani ekonomski rast tokom prethodne tri godine, početak realizacije najvrijednijih investicija, istorijski gledano, u Crnoj Gori, obezbijedili smo pozivnicu za NATO i kvalitetan i dinamičan proces pridruživanja Evropskoj uniji i na samo smo nekoliko mjeseci od redovnih izbora“, kazao je Đukanović.

On smatra da je ugodna pozicija premijera koji izlazi sa takvom ponudom parlamentarnim partijama.

„Da suočimo argumente pred crnogorskom javnoću da li su to bile tri neuspješne godine ili možda neke ocjene koje bi mogle drugačije kvalifikovati“, poručio je premijer.

Izvor: Mina

Portal Analitika