Region

Hrvatska nije prijetnja Srbiji

Oružane snage Republike Hrvatske predstavljaju garant mira i stabilnosti u našem bližem, ali i u globalnom okruženju, rekao je hrvatski general Drago Lovrić.
Hrvatska nije prijetnja Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da hrvatska vojska učestvovanjem u američko-jadranskoj povelji (A5), u koju je kao posmatrač uključena i Srbija, nastoji da državama jugoistočne Evrope pruži podršku i približi ih standardima u ispunjenju evroatlanskih integracija.

General, koji se vratio iz posjete SAD-u, na posljednje reakcije iz Srbije oko moguće nabave balističkih raketa rekao je za Jutarnji list da nijedna država, pa tako ni Srbija, nema razloga da se osjeća ugroženom.

"Niko u Hrvatskoj ne gleda na hrvatsku vojsku kao na instituciju koja ima misiju projekcije sile u okruženju. Naše temeljno strateško opredjeljenje i naš doktrinarni koncept u svom su temelju usmjereni na odbranu domovine i smatram da nijedna država, pa tako ni Srbija, nema razloga da se osjeća ugroženom. Hrvatska nijednu državu ne doživljava kao neprijatelja i ne želi da je drugi percipiraju kao prijetnju ili neprijatelja. Hrvatska je opredijeljena da kroz mehanizme saradnje i kooperativne sigurnosti doprinosii miru i stabilnosti u neposrednom i širem okruženju", naveo je Lovrić.

Portal Analitika