Abiznis

RATKOVIĆ: Ne može se sezona zasnivati samo na vještačkom snijegu

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković smatra da su crnogorska očekivanja od zimskog ski turizma prevelika i nerealna.
RATKOVIĆ: Ne može se sezona zasnivati samo na vještačkom snijegu
Portal AnalitikaIzvor

To, kako navodi, ne znači da treba zapostaviti tu vrstu turizma, ali znači da se treba suočiti sa globalnom krizom u toj oblasti kao i uticajem klimatskih promjena koje su bitno smanjile atraktivnost skijaškog turizma.

"Priča se ponavlja iz godine u godinu. Sve dosadašnje strategije, koje su radili renomirani inostrani eksperti, ne prepoznaju naše potencijale za razvoj ski turizma internacionalnog ranga i ne svrstavaju ga u naše prioritete. S druge strane svjedoci smo, usljed globalnih klimatskih promjena, i činjenice da smo na toplijoj južnoj hemisferi (odnosno južnoj i toplijoj polovini Evrope), da u vrijeme godišnjih odmora snijega uglavnom nema",  kazao je Ratković u razgovoru za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, snijeg za ski turizam je isto što i more za kupališni turizam.

"Vještački snijeg se brzo istopi, a nije prihvatljiv ni sa ekološkog stanovišta. Tržišni potencijal za ski turizam se iscrpljuje domaćim tržištem i tržištem nekih susjednih zemalja (Albanija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija... ) tako da je upitno ima li tržišnih osnova za veća ulaganja u ski infrastrukturu, naročito na većim visinama. Škole skijanja u vrijeme kada ima snijega mogle bi popraviti situaciju, ali ne i opravdati velika nova investiciona ulaganja. Možda bi sve ovo valjalo provjeriti davanjem koncesija nekom internacionalnom brendu ski turizma, pa da vidimo hoće li on naći interesa", rekao je Ratković.

On je odgovorio na pitanje može li se išta (više) očekivati od zimske sezone sa ovakvom infrastrukturom.

"Upitna je mogućnost tržišne valorizacije većih ulaganja u skijašku infrastrukturu. Valjalo bi funkcionalnom učiniti postojeću infrastrukturu na svim lokacijama i dodati izvjesne sadržaje. Takođe, treba hotelsku ponudu dopuniti velnes sadržajima i rekreativnim i sportskim sadržajima u zatvorenom prostoru kako bi se stvorili dodatni motivi. Važno je i kreirati prigodne događaje u zimskom periodu, koji bi uticali na veće dolaske turista. Sve ovo je samo surogat prirodnom snijegu, bez kojeg je nezamisliv ski turizam", rekao je on.

Pobjeda

Portal Analitika