Društvo

BURIĆ: Crna Gora je sigurna kad riješi pitanje crkvene imovine

Mi u Crnoj Gori se hvalimo kako smo sačuvali multikulturalnost, etnički i vjerski sklad. I jesmo. Ipak, ne može se zanemariti problem postojanja dvije pravoslavne crkve na način kako sada funkcionišu i kakve međusobne odnose imaju - kaže u razgovoru za Pobjedu profesor dr Mihailo Burić.
BURIĆ: Crna Gora je sigurna kad riješi pitanje crkvene imovine
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko se, prema njegovim riječima, riješe pitanja vlasništva crkvenih objekata i evidentiranja prihoda i njihovog rasporeda, svi drugi problemi će biti lančano riješeni. Sagovornik Pobjede kaže da je prvi problem, koji mora biti razrije- šen, u Crnoj Gori evidentan sukob unutar države.

On upozorava da ukoliko se na svoju zemlju - Skupštinu juriša sa barjakom druge države, bez obzira koliko je bratska, ako se javno ne priznaju nacija, država, istorijske vrijednosti i institucije države Crne Gore onda, ipak, to ne liči samo na demokratiju, to je ozbiljna vrsta specijalnog rata.

 - Da ga iz praktičnih razloga uslovno krstimo „ko je za državu u kojoj živi, a ko je protiv nje“. On prosto ne može biti više kamufliran. Latentni sukob stvara ogromne probleme, koji se multipliciraju u svim sferama života. U uslovima stalnih sukoba potroši se sva društvena energija, onemogućavajući normalan razvoj. Ti sukobi, na sreću, nijesu još oružani, već se podvode pod prava koja omogućava demokratija. I dok se situacija odvija u tim okvirima, onda se to možda može prihvatiti kao demokratija. Ali, ako se juriša na svoju zemlju - Skupštinu sa barjakom druge države, bez obzira koliko je bratska, ako se javno ne priznaju nacija, država, istorijske vrijednosti i institucije države Crne Gore onda, ipak, to ne liči samo na demokratiju. To je vrlo ozbiljan oblik specijalnog rata protiv države. U drugim državama se to tako i tretira. U Crnoj Gori još kažemo da je to demokratija. I možda je to i dobro što je tako. Ali, ako to nastavi da i dalje prerasta u tendencije specijalnog rata, bojati se da se i Crnogorci ne dosjete da žive u Crnoj Gori. Ove pojave nijesu naslovljene ni konkretno ni nacionalno, sasvim namjerno, jer mogu biti prisutne univerzalno. I konačno, izbori su jedino rješenje da narod određuje politiku i vlast koja će da upravlja Crnom Gorom - kaže Burić.

 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika