Društvo

Bojiću povrijeđeno pravo na privatnost

Advokatu Vladanu Bojiću prekršeno je pravo na privatnost time što je optužni predlog obuhvatio djelove snimljenog razgovora i poruke okrivljenog advokata koje sadrže pogrdne izraze na račun trećih lica, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).
Bojiću povrijeđeno pravo na privatnost
Portal AnalitikaIzvor

Optužni predlog protiv Bojića, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je podgoričkom Osnovnom sudu 12.novembra prošle godine.

HRA je u pismu Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću navela da je taj optužni predlog sporan s aspekta zaštite ljudskih prava na privatnost i pravično suđenje. 

Pismo su, navodi se, uputili i Osnovnom državnom tužilaštvu, Osnovnom sudu u Podgorici, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Ministarstvu pravde i Advokatskoj komori Crne Gore.

“Smatramo da je pravo na privatnost okrivljenog nesumnjivo prekršeno time što je optužni predlog obuhvatio djelove snimljenog razgovora, odnosno sms poruke okrivljenog advokata koje sadrže pogrdne izraze na račun trećih lica”, poručili su iz te nevladine organizacije.

Oni su pojasnili da je ta lica lako identifikovati, jer je u optužnom predlogu i izričito navedeno da se radi o Glavnom Specijalnom tužiocu, sudiji V.P. i advokatu L.A. “Na ovaj način je i ugled ovih lica bez opravdane potrebe ugrožen u javnosti”. 

“Očigledno je da ovaj sporni sadržaj optužnog predloga nije ni od kakvog pravnog značaja za kvalifikaciju krivičnog djela Povreda tajnosti postupka (krivične istrage) za koje se advokat krivično goni”, ocijenili su iz HRA. 

Oni su naveli da je odluka da se i takav sadržaj uvrsti u optužni predlog nesrazmjerna zakonitom cilju i povrijedila je ljudsko pravo na privatnost. 

“Šteta je što nadležni sudija Osnovnog suda u Podgorici, koji je potvrdio takav optužni predlog, nije spriječio da dođe do takve povrede prava okrivljenog, čime je pričinjena šteta i trećim licima”, ukazali su iz HRA.

rtcg.me

Portal Analitika