Svijet

DW: Napadi u Kelnu početak kraja Angele Merkel

Masovni seksualni napadi na žene u Njemačkoj, koji su se dogodili u novogodišnjoj noći, dodatno će zakomplikovati migrantsku krizu u Evropskoj uniji.
DW: Napadi u Kelnu početak kraja Angele Merkel
Portal AnalitikaIzvor

To je napisao u svom komentaru analitičar Dojče velea (Deutsche welle) Bernd Rigert.

Mnogi šefovi država i vlada EU, kao i eksperti, smatraju da njemačka kancelarka Angela Merkel sprovodi pogrešnu politiku prema migrantima.

"Po svemu sudeći, Angela Merkel mora da popusti i da promijeni politiku prema migrantima ili da ode sa funkcije njemačkog kancelara", konstatovao je Rigert.

Analitičar smatra da napadi u Kelnu jačaju pozicije političara koji se protive raspodjeli izbjeglica unutar zemalja EU, što može dovesti Merkelovu u ćorsokak.

"Nedavni događaji mogu biti početak kraja karijere Angele Merkel, koja je imala toliko uticaja unutar EU", navodi on.

Evropska unija nije mogla da dogovori zajedničku politiku za migrantsku krizu, kao ni kvote za rapodjelu izbjeglica u svim zemljama članicama Unije, a poslije napada u Kelnu šanse za zajednički odgovor još su manje.

"Do novogodišnje noći dogovor u okviru EU o jedinstvenoj izbjegličkoj politici djelovao je malo vjerovatno. Od te noći, kada su izbjeglice izvršile seriju masovnih napada na žene u Njemačkoj, a policija evidentno zakazala, taj dogovor je postao gotovo nemoguć, a sa njim i smislena podjela izbjeglica", navodi kolumnista.

Čini se da će Merkelova morati, na duže staze, da zaboravi namjeru o regulisanju procesa raspodjele migranata unutar EU, ocijenio je on.

Rigert naglašava da su napadi u Kelnu izazvali reakcije u cijeloj Evropi i dodaje da čak i američki republikanski kandidat Donald Tramp koristi primjer Kelna u svojoj kampanji.

Njemačka kancelarka suočava se sa ozbiljnim političkim pritiskom unutar svoje partije, jer je jasno da neće moći da ispuni obećanje dato vladajućoj Hršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i da smanji broj migranata u Njemačkoj.

"Merkelova se ne može više uzdati u evropsku solidarnost", upozorio je analitičar.

Izvor: b92.net

Portal Analitika