Abiznis

Raspisan konkurs za idejno rješenje žiga nacionalnog brenda Crne Gore

Osnovni razlog za brendiranje države Crne Gore je povećanje nivoa njene vidljivosti a zatim i prepoznatljivosti kako u regionalnom tako i u globalnom okruženju. Prvi korak u ovom procesu je izbor logotipa koji će simbolizirati Crnu Goru kao brend. Ministarstvo ekonomije je raspisalo Konkurs za izbor idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta (žiga) nacionalnog brenda Crne Gore, a veliko interesovanje potencijalnih učesnika najbolje govori koliko se radi o događaju od velikog značaja ne samo za građane i autore iz Crne Gore nego i za autore i stručnu javnost iz inostranstva - saopšteno je iz resornog ministarstva.
Raspisan konkurs za idejno rješenje žiga nacionalnog brenda Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Izbor logotipa koji će predstavljati brend, odnosno, koji će simbolički objediniti u jedan grafički znak one vrijednosti koje država Crna Gora posjeduje, predstavlja, kako kažu iz Ministrastva ekonomije, polaznu poziciju u cilju brendiranja Crne Gore i postizanju opipljivih i relevantnih koristi koju država, njeni građani, privredni i ekonomski subjekti kao činioci ekonomskog i društvenog sistema mogu imati od brendirane države.

- Dobro pozicioniran nacionalni brend može doprinijeti i značajno unaprijediti konkurentnost države kao i njene ekonomske, društvene, socijalne i političke benefite koje u budućnosti projektuje. Konzistentan i dugoročno snažan nacionalni brend predstavlja pouzdan i siguran instrument vanjske politike, on inspiriše i podstiče nacionalni ponos i pozitivne asocijacije i osjećanja građana, ali u isto vrijeme i gradi pozitivan sliku države u javnosti. Nacionalni brend zasnovan i razvijen na vrijednostima Crne Gore doprinosi prestižu i ugledu države u inostranstvu. On stvara pozitivan imidž države, čineći Crnu Goru atraktivnom i privlačnom turistima i investitorima, stvarajući dodatnu vrijednost za njene proizvode i usluge u cilju povećanja izvoza. Globalno dobro pozicioniran nacionalni brend podstiče brendiranje proizvoda i usluga crnogorskog porijekla. Takođe, dobro brendirana država pojačava utisak koji ima nacionalna ekonomija kod investitora i stvara sinergiju nacionalnih vrijednosti – ističe se u saopštenju Ministatstva ekonomije.

 Nacionalni brend doprinosti, dodaju oni, prevazilaženju jaza između razvijenih i nerazvijenih područja Crne Gore, kroz izbalansirani regionalni razvoj.

Prema njihovim rijelima, idejno-grafičko rješenje vizuelnog identiteta (žiga) nacionalnog brenda Crne Gore, treba da odražava posebnost i prepoznatljivost Crne Gore kao države i da simbolizuje njene vrijednosti. Predložena rješenja logotipa će se ocjenjivati na osnovu kriterijuma estetičnosti, kreativnosti, primjenjivosti, unikatnosti i jednostavnosti. Izabrano idejno-grafičko rješenje vizuelnog identiteta biće ne samo autorski doživljaj identiteta brenda Crne Gore, već i vrlo bitan gradivni element imidža države u svijetu i reprezent njenih ključnih atributa.

Konkurs je otvoren do 10. februara, a uslovi Konkursa kao i prateća dokumentacija, mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva ekonomije http://www.mek.gov.me/biblioteka/konkursi.

Portal Analitika