Abiznis

Gvozdenović: Nastavak projekta "Hiljadu plus" obaveza Ministarstva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je, nakon odličnih rezultata prvog projekta "Hiljadu plus" stanova, nastavak jedne takve pozitivne priče smatralo svojom obavezom, saopštio je resorni ministar Branimir Gvozdenović.
Gvozdenović: Nastavak projekta "Hiljadu plus" obaveza Ministarstva
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji Mina-business kazao da se Ministarstvo odlučilo na nastavak projekta cijeneći značaj činjenice da se njime rješava jedno od životno važnih pitanja građana Crne Gore.

“Projekat će biti nastavljen i u ovoj godini sa istim ciljem, a to je pomoć u rješavanju stambenog pitanja za oko 500 domaćinstava, odnosno preko 1,5 hiljada građana sa srednjim i nižim primanjima, koji po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu“, rekao je Gvozdenović.

On je podsjetio da je vrijednost projekta 20 miliona eura.

„Koncept je sličan onome iz 2011. godine, uz jednu, za građane značajnu izmjenu - visina kamate je 3,99 odsto. Dakle i u ovom dijelu smo napravili korak više, kako bismo dalje olakšali učeće građana u skladu sa njihovom platežnom sposobnošću“, naveo je Gvozdenović.

Dugoročni krediti se, kako je podsjetio, dodjeljuju korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, bračnim supružnicima koji imaju do 35 godina starosti i ostalim korisnicima.

„Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambene potrebe u projektu imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, kao i sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici“, kazao je Gvozdenović.

Prvi projekat „Hiljadu plus“ stanova je, prema njegovim riječima, bio sproveden po najvišim standardima u kontekstu kompletne organizacije i transparentnosti.

Vlada je krajem decembra pozvala komercijalne banke i investitore, odnosno građevinska preduzeća da se do 12. februara prijave za učešće u projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Projekat "Hiljadu plus" stanova u Crnoj Gori počeo je da se realizuje 2010. godine, a glavni cilj je omogućavanje građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana.

Vlada je tada subvencionirala kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou.

Tokom prvog projekta „Hiljadu plus“, stanovi su građanima nuđeni po cijeni od 600 do dvije hiljade eura po kvadratu u zavisnosti od investitora. Ukupan broj predatih aplikacija u svim bankama koje su učestvovale u projektu iznosio je 1,1 hiljadu.

Na centralni dio Crne Gore odnosilo se 75 odsto aplikacija, dok je 25 odsto predato u sjevernom i južnom dijelu. Po uslovima povoljnijim od tržišnih, tada su od ukupno hiljadu kupljena 433 stana, a građani su sami birali banku i investitora.

Izvor: Mina business

Portal Analitika