Svijet

Masovni protesti u Bilbau za povratak zatvorenika ETA-e

Više desetina hiljada ljudi protestovalo je u gradu Bilbao na sjeveru Španije tražeći povratak više od 400 zatvorenika povezanih sa baskijskom separatističkom organizacijom ETA, a koji se nalaze u zatvorima izvan Baskije.
Masovni protesti u Bilbau za povratak zatvorenika ETA-e
Portal AnalitikaIzvor

Porodice zatvorenika, koji služe kazne u više od 73 zatvora širom Španije i Francuske, predvodile su protestni marš u Bilbau u subotu uveče.

Na transparentima je pisalo "baskijske zatvorenike u baskijsku zemlju", a demonstranti su uzvikivali da zatvorenici budu dovedeni natrag kući.

Portparol grupe koja se zalaže za prava zatvorenika povezanih sa ETA-om, Hoseba Askaraga, pozvao je političare da "okončaju patnju hiljada porodica pogođenih time što su njihovi najbliži u zatvorima širom zemlje" i apelovao da bolesni zatvorenici budu pušteni na slobodu.

Sinoć je protest sa istim povodom održan u Bajonu, najvećem gradu baskijskog regiona u Francuskoj, kojem je prisustvovalo između 7.500 i 10.000 ljudi.

ETA je tokom proteklih 40 godina preuzela odgovornost za smrt 829 ljudi, ali se prije četiri godine odrekla nasilja. Ipak, odbila je da se rasformira, uglavnom kako bi mogla i dalje da zastupa prava svojih članova koji se nalaze u zatvoru.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika