Društvo

Prebukiranost vrtića decenijski problem: Izgradnja novih objekata ga ne rješava

Samo u Podgorici u vrtićima ima 3.000 djece više u odnosu na njihove kapacitete. Novim objektima koji su planirani da se grade dobiće se 1.800 mjesta, ali očigledno da ni to neće riješiti problem, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.
Prebukiranost vrtića decenijski problem: Izgradnja novih objekata ga ne rješava
Portal AnalitikaIzvor

Ona je komentarišući izvještaj ombudsmana naglasila da je prebukiranost vrtića decenijski problem, koji odavno iziskuje hitno rješavanje.

U izvještaju koji su mediji nedavno objavili, između ostalog se navodi da u pojedinim vaspitnim jedinicama JPU "Đina Vrbica“ osim što nema dovoljno prostora, fali namještaja, igračaka, sanitarni prostor je neadekvatan, a nema ni dovoljno ventilacije. U nekim vaspitnim grupama, kako se ističe, nema dječjih kreveta, već djeca spavaju na strunjačama.

Zbog ovakvog stanja, ombudsman je ovoj predškolskoj ustanovi, ali i Ministarstvu prosvjete preporučio da u roku od tri mjeseca nađu adekvatno rješenje za rasterećenje najbrojnijih grupa.

Mihailović podsjeća da su u Udruženju u više navrata ukazivali na problem prebukiranosti u našim vrtićima.

"Teško da više možemo da smislimo način na koji bi se nadležnima objasnilo da je stanje alarmantno, da traje već decenijama, da se ne odnosi samo na jednu ustanovu i samo na jednu opštinu. Upozoravali smo, molili, predlagali, aktivirali se i peticijom sa oko 7.000 potpisa prije dvije godine. Tražili da se nešto hitno riješi, a od svega obećanog malo se što uradilo", istakla je Mihailović.

Tada je, kako kaže, uzet kredit od deset miliona eura, a sve što je urađeno da oni znaju jeste to da je "prije nekoliko dana udaren kamen temeljac za jedan od ukupno sedam objekata“.

"Predlagali smo i uvođenje popodnevnog rada kako bi se rasteretile grupe, što je odbijeno. To smo uradili jer znamo da se isključivom gradnjom novih objekata neće riješiti problem", kazala je Mihailović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika