Turizam

Jelušić: Svjetska dešavanja dovode turiste u Crnu Goru

Fizički pokazatelji, broj posjeta, noćenja i finansijski rezultati zaokruženo sa novogodišnjim praznicima u Crnoj Gori pokazuju da se radi o rekordnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni. Kako je za Pobjedu rekao državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić, imamo oko 800 miliona eura prihoda direktno i indirektno od prošlogodišnjeg turizma. Kako navodi, pokazatelji govore da će ova godina biti i bolja od prethodne.
Jelušić: Svjetska dešavanja dovode turiste u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

- U Južnoj Africi su neke destinacije duže u problemu zbog bezbjednosnih razloga i ove mjere koje su uvedene od strane Rusije prema Turskoj, da postoji zabrana čarter linija prema ovoj zemlji nagovještavaju da će 2016. godina biti još bolja - istakao je Jelušić.

Kako je objasnio, oko 3,5 miliona Rusa koji su boravili godišnje u Turskoj sada će tražiti neka nova tržišta.

- Vjerujemo da bi Crna Gora mogla biti jedno od tih tržišta. Podaci koje imamo od hotela, avio-prevoznika apsolutno govore da ćemo ove sezone imati stopu rasta sa ruskog tržišta. Rezervacije i ugovori su potpisani, a konačno u martu ćemo moći da analiziramo. Sadašnji podaci govore da je interesovanje veće nego prošle godine - kazao je Jelušić.

Podaci

On je istakao da dodatni podsticaj daje izgradnja hotelskih kapaciteta visoke kategorije koji mogu biti u funkciji 12 mjeseci i koji pokrivaju sva tržišta.

- Hoteli moraju da odgovore svim zahtjevima ne samo za ljetnji već i sportski, kongresni, zdravstveni turizam. Možemo da stvorimo kvalitetnu bazu hotelskih kapaciteta koji mogu da odgovore zahtjevima - kazao je Jelušić.

Kako je dodao, strateški cilj je snažniji povratak turista iz Njemačke, Francuske, Skandinavije, tj. cijele Srednje i Zapadne Evrope.

- Podaci govore da ćemo imati tendenciju rasta i sa ovih tržišta. Prošle godine njemačko tržište je ostvarilo značajne rezultate prema Crnoj Gori, ali je to još nedovoljno. Ove godine ih očekujemo u još većem broju - kazao je Jelušić.

Kako je naglasio, ta tržišta su važna jer mogu da obezbijede dugu sezonalnost, tj. dug period posjete.

 - Oni imaju praksu da od uskršnjih praznika, tj. od marta počinju prva organizovana putovanja na godišnji odmor i to traje do druge polovine novembra - kazao je Jelušić.

Veoma su bitna, kako kaže, tržišta trećih zemalja.

- Radili smo na kvalitetnoj animaciji i početak dolaska organizovanih grupa sa kineskog tržišta i tu smo pri kraju rješenja. Treba maksimalno pojednostaviti dolazak gostiju iz Kine. Vidjećemo koji je model najprihvatljiviji, da li su to grupne turističke vize, što bi za njih bilo i najkorektnije rješenje kako bi na taj način to tržište profunkcionisalo u jednom kvalitetnom obimu - kaže Jelušić.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika