Politika

Pokloni državnicima: Od pozlaćenih ćupova do posljednjih tehnoloških izuma

Premijer Milo Đukanović Komisiji za sprečavanje konflikta interesa nije prijavio poklone koje je tokom 2014. godine dobijao od inostranih političara sa kojima se + susretao. Na vebsajtu Komisije nalazi se spisak poklona koji su darivani predsjedniku države Filipu Vujanoviću i Skupštine Ranku Krivokapiću. Na sajtu Komisije objavljen je i spisak poklona koje je tokom 2014. godine dobio šef diplomatije Igor Lukšić, a darove je prijavila je i direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković.
Pokloni državnicima: Od pozlaćenih ćupova do posljednjih tehnoloških izuma
Portal AnalitikaIzvor

Upitan zašto Komisija nije objavila i poklone koje je dobio premijer, predsjednik te institucije Slobodan Leković kratko je odgovorio da se na sajtu nalaze prijavljeni pokloni, a da – ako nema onih koje je dobio premijer - ,,to znači da nijesu prijavljeni“.

Predsjednik države Filip Vujanović dobio je tokom 2014. godine 22 poklona. Na spisku koji je objavila Komisija nalazi se Detalj iz istorije Monaka na metalnoj ploči, koji mu je poklonio direktor Okeanografskog muzeja u Monaku. Vujanović je prijavio i bronzanu skulpturu princa Alberta I i monografiju Monaka, koje mu je poklonio princ od Monaka Albert II. Srebrna kutija

Ambasador Kraljevine Belgije Leo D Aes poklonio je crnogorskom predsjedniku manju srebrnu kutiju. Stakleno zvono sa ornamentima Vujanović je dobio na dar od predsjednika Ustavnog suda Turske Hašima Kilica. Od ambasadora Narodne Republike Kine Cui Dživeia Vujanović je dobio staklenu zdjelu sa ornamentom zmaja.

Na spisku Vujanovićevih poklona nalazi se uramljena ploča sa ornamentom iz Iznika i srebrni ćup koje je dobio od turske razvojne agencije Tika. Ukrasni tanjir od keramike sa kineskim motivima crnogorskom predsjedniku darivao je gradonačelnik Jang Žova.

Od kompanije ,,China communication and construction CO“ Vujanović je dobio umjetničku sliku, dok mu je maketu broda poklonio direktor brodogradilišta ,,Jinling “.

 Od predsjednika Narodne Republike Kine dobio je umjetničku sliku ,,Pejzaž na svili“, a grafiku Trga Monte Cavallo poklonio mu je predsjednik Republike Italije. Od ambasadora Indije Vujanović je dobio set srebrnih zdjela i monografiju budističkih crteža, dok mu je manji porcelanski ćup poklonio ambasador Koreje.

Skulptura Majke Tereze

Na spisku Vujanovićevih poklona nalazi se i manja statua u drvetu koju mu je poklonila delegacija Crnogoraca sa Kosova. Predsjednik Azerbejdžana darivao mu je minijaturu maskote Evropskih olimpijskih igara u srebru i suvenir drvenog razboja za ručno tkanje tepiha.

Predsjednik Turske Vujanoviću je poklonio staklenu minijaturu Memorijalnog centra na Galipolju, dok je od albanskog kolege dobio metalnu skulpturu Majke Tereze. Predsjednik Bugarske poklonio mu je pravoslavni manastir -reljef u drvetu, dok je od predsjednice parlamenta te zemlje dobio srebrni tanjir. Od predsjednika bugarske vlade dobio je sliku zgrade Vlade te zemlje.

Posljednji na spisku Vujanovićevih poklona za 2014. godinu nalazi se staklena vaza Minai iz osmanskog perioda, koju je dobio od ambasadora Turske.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić dobio je u 2014. godini 18 poklona. Među njegovim darovima nalazi se kristal u kutiji, koji je dobio od predsjednika parlamenta Avganistana i suvenir u kutiji, koji mu je poklonio predsjednik Bugarske. Od predsjednika Senata Italije Krivokapić je dobio suvenir novca u kutiji, dok mu je predsjednik Odbora za međunarodne odnose italijanskog senata poklonio ugravirani senat italijanske republike u kutiji.

Kristal u kutiji  Krivokapić je dobio od predsjednika Senata parlamenta Češke. Predsjednik ruske Dume darivao mu je manju sliku Moskve, a predsjednik Azerbejdžana medalju u kutiji. Suvenir u kutiji i mali ćilim Krivokapić je dobio od šefice delegacije Azerbejdžana pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Predsjednika Predstavničkog doma Rumunije poklonio mu je uramljenumanju sliku parlamenta te zemlje, medalju u kutiji i malu keramičku vazu.

Suveniri i knjige

Predsjednik Sabora Hrvatske Krivokapiću je poklonio suvenir u kutiji, a predsjednik Evropskog suda za ljudska prava knjigu ,,Savjest Evrope – 50 godina Evropskog suda za ljudska prava“. Od šefa delegacije Bjelorusije u PS OEBS-a dobio je suvenir u kutiji, a predsjednika parlamenta Grčke nekoliko neuramljenih slika u mapi. Krivokapiću je potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa darivao keramičke šoljice za čaj i keramičku vazu. Uramljenu minijaturu u školjci predsjednik crnogorskog parlamenta dobio je od ministra energetike i prirodnih resursa Turske.

Direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković dobila je samo jedan poklon u 2014. godini, i to tablet računar iPad od ambasadora Kine u Crnoj Gori Ži Žaolina.

Lukšiću 11 poklona

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore Igor Lukšić dobio je 11 poklona. Njemu je počasni konzul naše zemlje u Indiji Janice Darbari poklonio manju ukrasnu zdjelu, a generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova knjigu ,,Svjetska baština“. Od makedonskog kolege Nikole Popovskog dobio je pozlaćenu ukrasnu masku, dok mu je potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Ping poklonio porcelansku posudu za čaj.

Delegacija Komunističke partije Kine darivala je Lukšiću sliku na svili, dok je od ministra turizma Izraela Uzi Landau dobio rog. Od turskog kolege Melvuta Čavušoglua dobio je šoljice za kafu, a ambasadora Kine porcelansku vazu.

Ministarka za ekonomski razvoj Italije Federika Guidi darivala je Lukšiću kožnu zdjelu, a ministarka vanjskih poslova te zemlje Federika Mogerini kravatu i nalivpero. Od ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Mareja Mekalija dobio je suvenir u obliku drevnog oružja Maora.

Izvor: Pobjeda

Foto: M.Babović

Portal Analitika