Politika

Pavićević: Silna imovina Amfilohiju daje moć

I u Crnoj Gori i u Srbiji, vlada jedan užas kada je crkva u pitanju. To što radi Amfilohije, koji je, kao što je poznato u tamošnji Cetinjski manastir dovodio Arkana i ostale zlikovce, je najbrži i najbolji način da crnogorska opozicija propadne i tačka. Samo nek’ dovedu Amfilohija i onda su svi protiv. Najužasnije na tim protestima sa cirkuskim šatorima je međusobno povezivanje religije, Rusa i crkve - kaže u intervjuu Pobjedi dramaturškinja Borka Pavićević.
Pavićević: Silna imovina Amfilohiju daje moć
Portal AnalitikaIzvor

Ona upozorava da je sprega crkve i politike veoma moćna i da u Crnoj Gori iza Amfilohijeve crkve stoje ogromni posjedi i pare.

Prema njenim riječima, crkva je proglasila kulturu za ,,duhovnost“, i to je, kako kaže ona, bilo najpopularnije u vremenu Koštunice.

- I to je jedna grozna stvar, da su naše ,,demokrate“ prepustile ideološki i kulturni život ,,svetoj materi“ crkvi. Pošto su oni bili konformisti  nijesu htjeli ničim da se bave, nema ničeg apolitizovanijeg od apolitičnosti naših demokratskih struktura prije dolaska na vlast ove desnice, tj. Vučića i Nikolića koje su oni pustili na vlast. Dakle, oni su pustili crkvu da upravlja duhovnim životom. Oni su pozorište na proslavi nazvali ,,mjesto naše duhovnosti“, kakvo ,,mjesto duhovnosti“, to je mjesto kulture. Danas se masovno vjenčavaju u tom čudu, svi plaćaju i daju ogromne pare, sve crkve mirišu na Diorove parfeme. I mole se tamo i šetaju jadni, a niko ne zna ništa o čemu se tamo radi…Jer je to postao oblik pravoslavne političke podobnosti, porodičnosti antigejevstva, antianarhizma, antikomunizma, s fašistoidnim parolama za Nedića, to je ta buđava koncepcija. To su najkonzervativnije strukture, ali nažalost jako moćne. Zamislite da su 93 miliona dobili tzv. vjeroučitelji, a to su neki manijaci koji idu po školama i zamajavaju tu djecu. Pri tome crkva ne plaća nikakve takse, ne plaćaju poreze, a ne znaju više ni to osnovno, da propovijedaju vjeru i Boga, jer su nikakvi teatrolozi – istakla je ona.

„Ostrog pretvaraju u kič i vašarište“

- Bila sam i u Ostrogu gore, to je iznad moga sela, jer mi je otac iz Bjelopavlića… Trebalo bi Crna Gora da pripazi malo na to šta se tamo radi, jer to je pretvoreno u kič i vašarište. Ne smije se ništa doziđivati, to treba sačuvati od daljeg skrnavljenja i devastacija. Crna Gora je toliko lijepa i ne smije da gubi kulturni i moralni dignitet ni u jednoj oblasti postkolonijalnog osjećanja, sada mislim u kontekstu NATO-a itd. A tu su i moralnost i estetika i maslina i neki podzid. Mislim da nema ljepše arhitekture i to je ono što čini Mediteran kolijevkom evropske kulture, sva je kultura tu nastala – kazala je Pavićević.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: subotica.com

Portal Analitika