Svijet

Berluskoni: Vraćam se, jačam Forcu i rušim vlast

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je da će obnoviti svoju partiju Forca Italija, ojačati desnicu i srušiti vlast lijevog centra, piše „Gardijan“.
Berluskoni: Vraćam se, jačam Forcu i rušim vlast
Portal AnalitikaIzvor

Bivši italijanski premijer (79) nije se mnogo pojavljivao u medijima od kako je osuđen zbog poreza, ali je obećao da će se vratiti u prve redove italijanske politike i obnoviti partiju koju je nekada vodio.

„Ovo će biti godina borbe protiv režima ljevičara koji su ukinuli demokratiju“, izjavio je Berluskoni za list „Il Đornale“, aludirajući na premijera Matea Rencija.

Podsjećamo, Renci je na vlast došao unutrašnjom borbom u njegovoj Demokratskoj partiji i tek treba da se bori na parlamentarnim izborima.

Berluskoni poziva da se parlament raspusti i da se održe novi izbori. Medijski magnat je inače tokom 14 godina tri puta pobjedio na izborima prije nego što su ga dotukli osuda zbog prevare sa porezom i seks skandali.

On je u intervjuu negirao navode o lošim odnosima njegove Forca Italija sa druge dvije stranke desnice - antiimigrantskom Sjevernom Ligom i ekstremnim desničarima Braća Italije.

Kako navodi, taj trio će predstavljati ujedinjeni front u izborima ove godine u Rimu, Milanu, Napulju i Bolonji.

„Gardijan“ navodi da je desnica od parlamentarnih izbora 2013. bila veoma podjeljena. Sjeverna liga je od tada održala poziciju žestokog kritičara vlade, dok je Berluskoni išao od umjerene opozicije do saradnje sa Rencijem.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, ukoliko se sve tri partije centra udruže mogli bi da budu prijetnja Renciju.

Sljedeći parlamentarni izbori zakazani su za 2018. godinu, ali stručnjaci navode da bi mogli da budu održani i ranije zbog nestabilne vladajuće koalicije.

„Moja obaveza je da Forca Italija bude iznad 20 procenata kako bi stranke desnice pobjedile na izborima u prvoj rundi sa osvojenih preko 40 procenata“, navodi Berluskoni.

Prema italijanskom zakonu dvije partije koje na izborima osvoje najviše glasova idu u drugi krug, ali to samo ako neka ne pređe 40 procenata u prvom.

(B92)

Portal Analitika