Politika

DNP: „Trg NATO žrtava“ u pomen stradalim građanima

U organizaciji Demokratske narodne partije i građana Murine, danas je na centralnom trgu postavljena tabla “Trg NATO žrtava” u čast i pomen nevino stradalima građana u NATO bombardovanju 30. aprila 1999. godine, kojom prilikom je poginulo šest građana od čega troje djece dok je osam stanovnika ove male varoši bilo ranjeno.
DNP: „Trg NATO žrtava“ u pomen stradalim građanima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Tako je u skladu sa površinom i brojem stanovnika ovo mjesto zapravo preživjelo najveće stradanje tokom zločinačke vojne agresije NATO Pakta. Kao što su mediji ranije objavili SO Plav je suprotno zakonu, oglušila se o inicijativu građana Murine i Odborničkog kluba Demokratskog fronta, koji su zahtijevali da se poštuje volja građana i da se trg nazove “Trg NATO žrtava”“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili šef Odborničkog kluba DF, Milun Zogović i predsjednik DNP CG i član Predsjedništva DF, Milan Knežević.

“Ovaj trg na kojem smo se danas okupili od danas će se zvati „Trg NATO žrtava“ i to je najmanje što mi slučajno preživjeli možemo da učinimo za naše drage, namjerno ubijene sugrađane u zločinačkom bombardovanju Murine. Mi zapravo danas pokazujemo da nismo dozvolili da nam slome kičmu i zatru pamćenje i da nam niko na silu ne može nametati odluke” rekao je Zogović.

Obraćajuči se prisutnima, predsjednik DNP CG rekao je da je obaveza svih nas da čuvamo sjećanje na sve žrtve zločinačke agresije NATO pakta na Saveznu republiku Jugoslaviju. "Ovdje smo da postavimo tablu kao otpor zaboravu, otpor svakom pokušaju ideološkog i nacionalnog prevaspitavanja ljudi u Murini i građana Crne Gore. Ova tabla nije uperena protiv bilo koga. Danas odavde šaljemo poruku da se ne mirimo na nametanje zaborava, kao i da se većinska Crna Gora snažno protivi učlanjenju u NATO i da nijedno rješenje koje ne bude bilo doneseno na referendumu a koje bi garantovale Rusija i Nato neće biti prihvatljivo za nas niti ćemo ga poštovati. Ubijeđen sam da će ova tabla kao spomen ostati. Ubijeđen sam da nikome u Plavu niti  bilo kom drugom neće pasti na pamet da sa ovog mjesta ukloni tablu jer ukoliko to urade preuzeće i obavezu i dogvornost pred potomcima i pogaziće ono što su radili njihovi preci. Ova tabla je borba protiv zaborava, dokaz i poruka da crnogorski narod nije spustio glavu i da će znati da opstane u ovim turbulentnim vremenima kako je to znao kroz vjekove" rekao je Knežević.

Nakon postavljanja table, prisutni su na spomeniku odali počast nevino stradalim žrtvama tokom NATO bombardovanja. Ovom dogođaju su prisutvovali članovi porodica stradalih u bombardovanju.  

Portal Analitika