Društvo

Sve više zainteresovanih za upis u muzičke škole

Sve je više roditelja zainteresovano za razvoj talenata kod svoje djece, što se vidi i kroz povećano interesovanje za upis u muzičke škole, koje su u proteklih pet godina udvostručile broj učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Sve više zainteresovanih za upis u muzičke škole
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog Vladinog resora kazali su da u Crnoj Gori postoji 14 škola u kojima se realizuje program osnovnog muzičkog obrazovanja, dok se u pet škola realizuje program srednjeg muzičkog obrazovanja.

„Interesovanje za upis u muzičke škole u Crnoj Gori oduvijek postoji, a posljednjih godina je u blagom porastu. U posljednjih pet godina škole su udvostrčile, a neke čak i utrostručile broj učenika. Školske 2015/2016. godine muzičke škole pohađa oko četiri hiljade učenika“, kazali su iz Ministarstva agenciji MINA.

Kako je ocijenjeno, sve je više roditelja zainteresovano za razvoj talenata kod svoje djece.

„A naročito kada je u pitanju muzika, što se vidi i kroz povećano interesovanje za upis u muzičke škole“, kažu iz resornog Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete, kako dodaju, svake godine u svom budžetu ima opredijeljen novac za rad muzičkih škola.

„Zavod za školstvo je u cilju kompletne izrade reformisanih programa pokrenuo izradu 12 programa za osnovno muzičko obrazovanje: klavir, harmonika, viola, violončelo, gitara, violina, kontrabas, flauta, oboa, klarinet, fagot i saksofon. Progami bi trebalo da se završe i usvoje na Nacionalnom svjetu za obrazovanje do početka školske 2016/17. godine“, navode iz Ministarstva.

Budžetom Ministarstva prosvjete, kako su saopštili, svake godine planira se novac za rad muzičkih škola.

„Sredstva za obuku nastavnika izdvajaju se u cjelini i raspoređuju po relevantnim kriterijumima i u zavisnosti od ponuđenih programa obuke koji su akreditovani u Katalogu programa stručnog usavršavanja za nastavnike“, kazali su iz Ministarstva.

Oni poručuju da će se u budućnosti svakako raditi na povećanju broja seminara, koncerata, gostovanja, takmičenja, promocije i razmjene iskustava sa drugim državama.

Crna Gora je, kako su podsjetili iz Ministarstva, bogatija za dvije srednje škole – u Nikšiću i Tivtu.

„S obzirom na to da se radi na reformi obrazovnih programa, usled čega je zaposlen veći broj nastavnika muzike, kvalitet muzičkog obrazovanja je podignut na viši nivo, što potvrđuju i uspjesi koje učenici postižu na domaćim i međunarodnim takmičenjima, tako da možemo reći da smo zadovoljni nivoom muzičkog obrazovanja u Crnoj Gori“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su saopštili, Muzičku akademiju na Cetinju školske 2013/2014. godine upisao je 21 student, školske 2014/2015. godine 28 studenata, a školske 2015/2016. godine 21 student.

Izvor: MINA; foto: crna.gora.me

Portal Analitika