Društvo

Demolirana osmatračnica za posmatranje ptica na Tivatskim solilima

Osmatračnica za posmatranje ptica koja se nalazi na Tivatskim solilima demolirana je od strane nepoznatih vandala koji su značajno oštetili zaštitnu ogradu koja omogućava siguran pristup platformi osmatračnice.
Demolirana osmatračnica za posmatranje ptica  na Tivatskim solilima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Podsjećamo da je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) početkom prošle godine, radi obezbjeđivanja adekvatne infrastrukture za posmatranje ptica u specijalnom rezervatu Tivatska solila uspostavio onitolološku stazu koja sadrži dvije osmatračnice za posmatranje ptica. Osmatračnice se koriste u cilju posmatranja ptica i edukacije djece o ornitologiji i značaju očuvanja močvarnih staništa, i predstavljaju dobro od javnog interesa za Crnu Goru“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz CZIP-a navode da je od postavljanja osmatračnica, solila posjetilo nekoliko hiljada učenika osnovnih škola iz više crnogorskih gradova, kao i  građana i turista koji su uživali u pogledu koji se sa osmatračnica pruža na Solila, kao i  u posmatranju ptica.

„Apelujemo na posjetioce Solila da  iz sigurnosnih razloga, do izvršenja opravki,  ne koriste oštećenu osmatračnicu, a da ukoliko primjete dodatna oštećenja na osmatračnicama, ista prijave Centru za zaštitu i proučavanje ptica putem mejla czip@czip.me ili telefona 020 272 051“, kaže se u saopštenju.

Znatna oštećenja na osmatračnici su primjećena prilikom redovnog monitoringa i zimskog prebrojavanja ptica kojeg Centar vrši na području solila još od 2000. godine.

Portal Analitika