Politika

IVANČEVIĆ: Lekcije s Mojkovca i Medova uče i opominju

Proslave stogodišnjica slavne Mojkovačke bitke i potonuća broda "Brindizi", sa crnogorskim dobrovoljcima kod Medove u Albaniji, bile su prilike da se podsjetimo crnogorskih heroja i tragičnih junaka i crnogorske istorijske žrtve, smatra član Predsjedništva Crnogorske demokratske unije (Cdu) Dragan Ivančević.
IVANČEVIĆ: Lekcije s Mojkovca i Medova uče i opominju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Društvu i kulturi koji su gotovo cijeli vijek bili lišeni mogućnosti da uče o značajnim ličnostima i događajima iz sopstvene istorije, biće potrebno još puno vremena, istrajnosti i znanja da se oslobode lažnih i iskonstruisanih interpretacija ovih događaja i njihovih posljedica, kao i vremena u kojem su se oni odigrali. Izjave i javni istupi mnogih političara u Crnoj Gori, kako onih u mantiji, tako i onih bez nje, pokazali su još jednom što sa sobom nosi zaborav sopstvene istorije i istine o njoj. I danas bi neki željeli da vide Crnu Goru žrtvovanu za tuđe interese i za tuđe izgubljene bitke", smatra Ivančević.

Uništenje crnogorske države koje je, kako je rekao, uslijedilo na kraju Prvog svjetskog rata, uprkos junaštvu i žrtvovanju crnogorskih junaka, je i danas opomena za sve koji žele dobro našoj jedinoj domovini.

"Mojkovac i Medova su vječne luče slavne crnogorske istorije. Žrtve junaka sa Bojne Njive i onih iz Medove ugrađene su u same temelje obnovljene crnogorske države. Budućnost moderne demokratske, gradjanske i evropske Crne Gore, uskoro i članice NATO-a, zasniva se i na samopoštovanju i na brizi o našim nacionalnim i državnim interesima. Kao što junaci sa Mojkovca i crnogorski dobrovoljci nijesu ginuli da bi im neko brutalno i besprizorno uništio državu, tako ni sadašnje generacije ne treba da se povode za idejama, političkim programima i projektima koje vode brigu o interesima drugih država i politika", navodi Ivančević u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

On je poručio da Crna Gora nije ničija prćija.

"Naši interesi su nama najvažniji. Istorijske lekcije sa  Mojkovca i Medove nas uče i opominju. Kao što kaže Manifest crnogorskih demokrata - u Crnoj Gori smo svi zajedno, svi jednaki i svi svoji na svome. Obnovljena crnogorska nezavisnost i naše opredjeljenje da budemo dio evro-atlanske porodice naroda i država su garant naše budućnosti i najbolji način da poštujemo crnogorske žrtve i pamtimo i slavimo heroje naše istorije", istakao je on.

Portal Analitika